Andrei Baciu și-a dat demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că a demisionat din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

11 dec. 2023, 09:52
Andrei Baciu și-a dat demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis și cu credința nestrămutată în valorile onoarei și integrității. Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu față de principiile etice și morale în care cred și pe care le-am susținut întotdeauna, și nu dintr-o obligație legală”, a scris Andrei Baciu pe Facebook.

Citește și Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală de DNA în ancheta privind achiziţiile de vaccin anti-Covid. Este acuzat de abuz în serviciu „cu consecinţe deosebit de grave”

În cei nouă ani de când s-a întors în România și mai ales de când a avut joburi importante în țară, Andrei Baciu a spus că a acționat cu „un respect neclintit pentru legislație, instituții și cetățeni. Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienților. Am încredere deplină în actul de justiție, convins fiind că adevărul și dreptatea vor prevala”.

Numele lui Andrei Baciu ar fi trecut și în referatuul DNA prin intermediul căruia procurorii cereau ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, în cazul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid.

În anchetă e vorba despre tunurile de sute de milioane de euro date în pandemia de Covid prin achiziția de vaccinuri într-un număr mult mai mare decât era necesar. Niciun oficial e la acea vreme nu își asumă cumpărarea a circa 90 de milioane de doze, cu toate că ar trebui să-și asume toți semnăturile de pe contractele de sute de milioane de euro. Procurorii au scris că toate contractele după 29 ianuarie 2021 au fost abuzive, dozele de vaccin achiziționate au fost în surplus.

Citește și Klaus Iohannis a aprobat începerea anchetei DNA împotriva foştilor miniştri Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă

”Misiune îndeplinită”, au spus la finalul campaniei de vaccinare. Doar că a fost un eșec. Doar 40% dintre oamenii eligibili s-au și vaccinat, așa că statul român a rămas cu milioane de doze în depozite.

În depozitele din toată țara sunt aproape 8 milioane de doze care fie au expirat, fie urmează să expire. Un milion de euro prejudiciu, spun procurorii DNA, doar pentru achiziție. Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt acum urmăriți penal pentru abuz în serviciu și complicitate. Din fața DNA, Vlad Voiculescu a aruncat mingea chiar mai sus, până la președintele Iohannis.

”N-am venit cu mâna goală. V-am adus câteva materiale. Pe prima pagină, domnul Iohannis, pe a doua pagină, domnul Ciucă, pe a treia pagină, domnul Gheorghiță, pe a patra pagină domnul Baciu. Și aici se cam termină. Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze și când comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a declarat Vlad Voiculescu din fața sediului DNA.