Andrei Baciu vine cu veşti bune: Vrem să ajungem la 1.522 de paturi la ATI, plus cele pentru copii!

Andrei Baciu vine şi cu veşti bune după ce valul 4 a acaparat România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății anunţă creşterea numărului de paturi pentru secţiile de Terapie Intensivă din toată ţara.

24 sept. 2021, 15:48
Andrei Baciu vine cu veşti bune: Vrem să ajungem la 1.522 de paturi la ATI, plus cele pentru copii!

Andrei Baciu vine cu veşti bune. Vicepreședinte CNCAV spune că Ministerul Sănătăţii depune toate eforturile pentru ca paturile de la ATI să se suplimenzeze cu 300, fără să le includă pe cele pentru copii.

Andrei Baciu vine cu veşti bune: Vrem să ajungem la 1.522 de paturi la ATI, plus cele pentru copii!

„În ultimele două săptămâni s-a dublat capacitate acordării de asistenţă medicală în secţiile ATI, urcând până la 1.239 de paturi în acest moment. Acest lucru va continua. Depunem toate eforturile pentru atingerea obiectivului de 1.522 de paturi, plus cele de copii.

Ne dorim să facem testarea cât mai accesibilă. La data de 20 septembri erau active 102 farmacii în care se face testarea cu teste gratuite oferite de MS. În ultimele trei săptămâni au fost avizate 30 de farmacii în acest sens. Demersurile vor continua. Vom face publice adresele acestor farmacii.

Pentru partea de testare, farmaciile pot percepe o taxă. Aici e alegere lor dacă o fac sau nu. Legat de medicamentul tocilizumab, pentru a impulsona achiziţia care se face direct către spitale era o mică întârziere.”, spune Andrei Baciu.

De altfel, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat că unul dintre scenariile de la Ministerul Sănătăţii arată că am putea ajunge la 17.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

„Sunt autorităţile luate prin surprindere de valul patru? Valul patru are o acceleraţie mult mai puternică. Creşterea numărului de cazuri se petrece mult mai rapid. E cauzat de contagiozitatea acestei tulpini, Delta. Creşterea este mult, mult mai accelerată. Cel mai probabil, SARS-CoV-2 va exista alături de noi pentru o lungă perioadă. Toată diferenţa este între infectare şi îmbolnăvire. Nu este nicio problemă dacă te infectezi şi ai imunitate. Cel mai probabil vor existat şi alte valuri ale pandemiei. Acest însă va fi unul destul de puternic, destul de intens. Sunt prognoze care merg până la 17.000 de cazuri pe zi. Este unul dintre scenarii. Luna septembrie are poate cel mai mare impact din punct de vedere epidemiologic. Se întâlnesc grupuri de persoane care vin din diverse medii, după concendii, la şcoală. În luna septembrie vorbim de temperaturi care încep să scadă şi activitatea se mută la interior. Sunt variabile care au un impact. Important este cum trecem peste acest val patru. Sigur că lucrurile puteau fi făcute mai bine. Nu a ştiut nimeni care este cea mai potrivită abordare. Cel mai important lucru care a cauzat dezvoltării ulterioare a pandemiei este că nu avem o cultură a lucrului împreună. Atunci când toată societatea a acţionat împreună, amintiţi-vă luna mai 2019, rezultatele s-au văzut”, a declarat Andrei Baciu, vineri la Digi 24.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Andrei Baciu, despre închiderea şcolilor: „E nevoie de doar un moment de neatenţie” VIDEO


loading...