EXCLUSIV. Andrei Baciu, despre închiderea şcolilor: „E nevoie de doar un moment de neatenţie” VIDEO

Avem săptămâna cu cele mai multe infectări din valul 4 al panedmiei, guvernul ia măsuri dure, mai ales pentru nevaccinați, iar românii se tem că ne vom întoarce la declarații pe propria răspundere și imagini șocante cu morții din spitale. În acest context, venim acum cu anunțuri cruciale în criza sanitară aduse chiar de secretarul de stat în ministerul sănătății Andrei Baciu. Prima temere a românilor este legată de soarta copiilor, în condițiile în care școlile sunt la un pas de a se închide, în mai multe județe din țară.

19 sept. 2021, 08:48

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit în exclusivitate la România TV, despre provocările celui mai dur val al pandemiei de coronavirus. Ţinerea şcolilor deschise este una dintre cele mai importante. Întrebat ce se întâmplă cu prezenţa fizică a elevilor în şcoli în condiţiile unui număr tot mai mare de cazuri, Andrei Baciu a spus: „Intr-adevar, saptamana asta au început scolile și, așa cum am anuntat din timp, școlile au început informat fizic, așa cum vrem să ramana cat mai mult timp. E esențial atat pentru sistemul de educație, cat și pentru dezvoltarea viitorilor adulți. Toata partea de interacțiune cu profesorii, copiii, sunt chestii foarte importante , si atunci noi am facut toate demersurile ca școlile, activitatea educațională, să se desfasoare într-o maniera fizica”.

Citeşte şi: Raed Arafat anunţă schimbări URIAŞE în privinţa nunţilor şi botezurilor. DOCUMENT

Andrei Baciu subliniaza ca respectarea regulilor este esentiala in aceste momente. „Trebuie să știm ca e un set de reguli care sunt menite să se reducă la minim posiblitatea de transmitere virala de la o persoana la alta în cazul în care exista o persoana care poarta virusul. Sunt reguli foarte bine puse la punct, e o persoana desemnată la unitatea de invatamant care trebuie să pregateasca aceste lucruri. E un proces de pregatire a celor care lucrează în școli ca să fie atente la reguli, sunt vizate toate activitățile, de cand se intra în curtea scolii, cum se intra, circuitul, că trebuie să fie dispensar, cum se organizează orele, clasele, cum stau elevii in clase cu 1 m distanța unde se poate, faptul că trebuie aerisita clasa cât mai des și cât mai mult. Aerisirea scade probabilitatea să se mențină particule virale și să fie inhalate. Vorbim de o sumedenie de acțiuni foarte bine pregătite, comunicate și fiecare scoala s-a organizat că să respecte cat mai mult.

Raed Arafat, anunţ despre închiderea şcolilor: „Dacă opresc Educația complet pentru al doilea an consecutiv, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală”
În absența acestor lucruri, sunt ingredientele unei posibile transmiteri. De exemplu, dacă exista un caz și nu există curenți de aer, efectiv particulele virale pot ramane în suspensie și știm că acolo riscul de infectare este cel mai crescut dintre toate situațiile pe care le cunoaștem. Dacă se respecta recomandările, riscul e minim. Altfel, e nevoie de doar un caz de neatentie.”, explicat Andrei Baciu în exclusivitate la România Tv.

 

 

 

 

 

 

 


loading...
Partenerii noștri