Andrei Blaier şi Alexandru Tocilescu au fost înmormântaţi sâmbătă

Andrei Blaier şi Alexandru Tocilescu au fost înmormântaţi, sâmbătă, la Cimitirul Belu din Bucureşti. Andrei Blaier a fost înmormântat cu onoruri militare, la ceremonia funerară participând membri ai familiei, apropiaţi, dar şi foşti studenţi ai regizorului şi profesorului universitar, care au venit să-i aducă un ultim omagiu.

RomaniaTV.net
03 dec. 2011, 11:18
Andrei Blaier şi Alexandru Tocilescu au fost înmormântaţi sâmbătă

Câteva sute de persoane au venit sâmbătă, în jurul orei 12.00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti pentru a-şi lua rămas bun de la regizorul Andrei Blaier.

Alături de familia acestuia s-au aflat şi regizorii Sergiu Nicolescu şi Dan Piţa, Gabriela Georgeta Dinică, soţia regretatului actor Gheorghe Dinică, regizorul Mircea Bunescu, actorul Ion Dichiseanu, senatorul Radu F. Alexandru, criticul de film Irina Margareta Nistor, dar şi numeroşi tineri, foşti studenţi ai lui Andrei Blaier.

În memoria lui Andrei Blaier, la Cimitirul Bellu Catolic au fost depuse coroane de flori din partea familiei, premierului Emil Boc, Teatrului Odeon din Capitală, Ministerului Culturii. De asemenea, Dan Piţa a trimis o coroană de flori cu textul „Adio, prieten drag”.

Prietenii şi familia au trecut vineri să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor, scenarist şi pedagog, Andrei Blaier.

„Era un profesor extraordinar. Un profesor care a avut o vorbă pentru fiecare student. Dacă aveai o mică problemuţă de rezolvat, el era cel care putea să-ţi dea soluţia, din orice punct de vedere”, a spus Cristian Negoescu.

Paul Blaier, fratele regizolui, s-a recules şi el la capelă. A vorbit despre respectul pe care Andrei Blaier îl avea pentru actori şi despre cât de mult l-a afecat scandalul în care a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea. „N-a fost securist. Nu ştia să facă rău”, a spus Paul Blaier.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Andrei Blaier ar fi dat în tinereţe note explicative Securităţii despre actori, scenarişti sau regizori sub numele de „Brateş”.

Regizorul în vârstă de 78 de ani, s-a stins din viaţă, joi, în locuinţa sa, după o lungă suferinţă.

Şi regizorul Alexandru Tocilescu a fost înmormântat, sâmbătă, în jurul orei 14.30, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, la ceremonie participând artişti precum Ion Caramitru, Florin Zamfirescu şi Alexandru Darie.

Aproximativ 150 de persoane, printre care membri ai familiei, inclusiv fiul regizorului – Alex Tocilescu, dar şi admiratori şi prieteni ai acestuia, au mers sâmbătă la Cimitirul Bellu pentru a-şi lua rămas bun de la celebrul artist.

Printre cei prezenţi la slujba oficiată de un sobor de preoţi, în faţa capelei de la Cimitirul Bellu, s-au mai numărat George Ivaşcu, Alice Barb, Carmen Tănase, Cătălina Mustaţă şi Mihai Constantin.

După slujbă, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a ţinut un scurt discurs în memoria lui Alexandru Tocilescu.

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, după cum au declarat pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv, surse medicale.

Regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată putând fi fatală.