Andrei Gerea: Impozitul forfetar este un impozit pe concurenţa neloială

Impozitul forfetar nu este similar celui din anii trecuţi, este unul pe concurenţă neloială, iar ceea ce se prezintă ca fiind creşteri de taxe reprezintă o lărgire a bazei de impozitare, a declarat, miercuri, Ministrul Economiei, Andrei Gerea.

RomaniaTV.net
06 nov. 2013, 11:39
Andrei Gerea: Impozitul forfetar este un impozit pe concurenţa neloială

„Cu toţii sunteţi sub impresia unor anunţuri care au fost făcute şi care pot prezenta un tablou al unei ţări şi a unei economii care va fi dominată în anul care vine de creşteri de taxe şi impozite. S-a vorbit de creşterea accizelor, s-a vorbit de creşterea redevenţelor, de impozitul forfetar sau de impozitul pe numite construcţii speciale. Toate aceste lucruri ar putea fi prezentate într-un tablou negativ dacă banii rezultaţi în urma acestor reaşezări, practic este vorba de o creştere a bazei de impozitare, ar fi irosiţi. Dacă fac o trimitere la impozitul forfetar aş vrea să faceţi o comparaţie şi să nu îl consideraţi similar cu cel care s-a pus acum câţiva ani şi care a dus la falimentul a 200.000 de întreprinderi. Este vorba mai degrabă de un impozit pe concurenţa neloială. Este vorba de un impozit care vine să aducă corectitudine într-o relaţie economică pe care şi dumneavoastră o doriţi la fel de corectă”, a precizat Andrei Gerea, prezent la cea de a XXI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România – TOP 2012.

Ministrul Economiei a explicat întreprinzătorilor că provine şi el din economia reală şi ştie ce înseamnă concurenţa neloială şi plata la zi a taxelor şi impozitelor.

„S-au pus impozite în anii trecuţi, s-au făcut împrumuturi în anii trecuţi, s-au tăiat din banii bugetarilor, din pensii şi salarii. Efectul la nivelul economiei a fost negativ sau în cel mai bun caz nu a fost cel l-au aşteptat pe care cei care au luat acele măsuri. În mod evident dezvoltarea IMM-urilor depinde şi de puterea de cumpărare internă pentru că până la a ajunge să cucerim pieţe externe avem nevoie de o piaţă internă. Avem nevoie să creştem această piaţă internă, să o dezvoltăm. Nu putem să avem desfacere pe piaţa noastră fără o putere de cumpărare. Contează ca nu numai angajaţii cu salarii mari din multinaţionale sau firme performante să îşi permită să cumpere. Contrează ca toţi cei trăiesc şi muncesc în România să aibă capacitatea de a o face. Să nu dea banii doar pe utilităţi, să dea banii şi pe produsele dumneavoastră. De aceea avem nevoie de creşterea salariilor şi în domeniul bugetar, şi de creşterea pensiilor pentru pensionari, avem o serie de măsuri care vin să crească această putere de cumpărare”, a spus Andrei Gerea.