Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, este trimis la Externe

Deşi nu este diplomat de carieră, fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, a fost propus în guvernul interimar al lui Victor Ponta la Ministerul Afacerilor Externe.
Romania TV
01 mai 2012, 19:37
Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, este trimis la Externe

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost în Guvern, dar ca ministru al Educaţiei, în perioada 1997 – 2000, când a fost coleg de Cabinet cu Traian Băsescu, actualul şef al statului criticându-l pe liberal, în 2010, pentru reforma pe care a făcut-o în domeniu la finele anilor ’90

Andrei Marga s-a născut la 22 mai 1946, la Bucureşti. Din 1971, el este licenţiat în Filosofie, cu specializarea secundară Sociologie.

Marga este profesor universitar, doctor în Filosofie contemporană, predând această disciplină, precum şi Logica, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universităţi.

Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) şi este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Între 5 decembrie 1997 şi 28 decembrie 2000, a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale, în Cabinetele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu.

Potrivit CV-ului său, Marga a lansat, în calitatea de ministru al Educaţiei, programul reformei comprehensive a Educaţiei, care includea reforma curriculară, schimbări în managementul academic şi financiar în domeniul educaţiei, descentralizarea şi reorganizarea cercetării. Marga a încheiat, în 2000, negocierile cu Uniunea Europeană la capitolul „Educaţie”.

Ulterior, după ce a deţinut pentru scurt timp funcţia de preşedinte al PNŢCD, Marga a părăsit acest partid şi s-a înscris în PNL, fiind, în prezent, membru al Biroului Politic Central al Partidului Naţional Liberal şi, în această calitate, făcând parte din Consiliul Naţional Executiv şi din Delegaţia Permanentă ale acestui partid.

El este cunoscut ca un oponent al preşedintelui Traian Băsescu şi al PDL, având numeroase dispute cu şeful statului sau cu democrat-liberalii, de-a lungul timpului, pe subiectul reformei educaţiei. El a fost acuzat de preşedintele Băsescu de distrugerea sistemului de învăţământ, inclusiv prin desfiinţarea liceelor profesionale. Preşedintele spunea că situaţia proastă din prezent a învăţământului este cauzată de „reforma Marga”. „Marga a distrus sistemul de învăţământ, în interesul lui şi al unor grupuri”, spunea Băsescu, în noiembrie 2010. În replică, Marga a criticat insistent reforma propusă de preşedintele Băsescu şi susţinută de PDL. De asemenea, Marga s-a exprimat politic în numeroase rânduri criticând declaraţii sau măsuri ale preşedintelui Băsescu sau ale coaliţiei aflate la guvernare înainte de aprilie 2012.

Andrei Marga este autorul a numeroase cărţi având ca subiect Istoria filosofiei moderne şi contemporane, Filosofia politică şi a religiei. De asemenea, Marga a primit mai multe premii şi distincţii internaţionale.

Marga cunoaşte patru limbi străine: engleza, germana, franceza şi italiana.

Andrei Marga este căsătorit cu Delia-Felicia Marga, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj.

Potrivit declaraţiei sale de avere din 1 iunie 2011, Marga deţine patru apartamente în Cluj, dobândite împreună cu soţia sa: un apartament de patru camere, cumpărat în anul 1995, cu o suprafaţă de 169 metri pătraţi, un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 70 metri pătraţi, cumpărat, prin credit bancar, în anul 2005, un apartament de două camere şi 79 metri pătraţi, şi altul, tot de două camere şi 73 metri pătraţi, ambele achiziţionate în anul 2008, dintre care unul prin credit bancar.

Profesorul universitar deţine o maşină Volkswagen, fabricată în 2011, dobândită în sistem „buy back”.

Andrei Marga are deschise două conturi bancare, unul în ţară, în valoare de 40.000 de euro, şi unul în străinătate, în valoare de peste 26.000 de euro, bani rezultaţi din publicistică, conferinţe şi activitate didactică.

La capitolul „Datorii”, acesta menţionează un credit ipotecar, contractat în anul 2008, la BCR, şi care este scadent în anul 2014, în valoare de 12.000 de euro.

În anul 2011, Marga declara venituri totale anuale în valoare de 122.000 de lei, din salariul său pentru funcţia de bază din resurse bugetare şi extrabugetare, şi de 98.000 de lei din alte activităţi.

La acestea se adăugă salariul anual al soţiei sale, de 60.000 de lei, şi veniturile acesteia din alte activităţi, de 66.000 de lei.

Marga mai declara 12.000 de lei, reprezentând venituri din activităţi independente, respectiv pentru publicistică şi conferinţe, şi încă 15.000 anual, provenind din închirierea unui apartament.

La capitolul „Venituri din alte surse”, sunt declaraţi 18.000 de lei, pentru proiecte desfăşurate la UBB.

Potrivit declaraţiei sale de interese, completată în anul 2011, Andrei Marga precizează că face parte din conducerile Fundaţiei „Alma Mater” şi Fundaţiei „Bartolomeu Anania”.

DailyBusiness
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
Spynews
Trei zodii care au succes pe plan financiar în săptămâna 17-23 martie 2025. Vor fi răsplătite pentru eforturile din ultimele luni
Bzi.ro
Ce sume vor primi ispitele de la „Insula Iubirii”! Cu ce sunt atrase acestea pentru a face show
Fanatik.ro
Vești bune pentru românii care vor să-și cumpere un apartament nou. Legea se schimbă, vor scăpa de o mare bătaie de cap
Capital.ro
George Simion e în stare de șoc. A primit cea mai dureroasă veste: Ne despărțim!
Playtech.ro
Despărțire bombă în România. Și-au spus adio, deși urma nunta! Avem toate detaliile separării
DailyBusiness
Ce salarii le plătește Pescobar angajaților lui. Cât câștigă un manager la Taverna Racilor
Adevarul
Un bărbat pe jumătate dezbrăcat se dezlănțuie asupra bunurilor din aeroport, după ce a pierdut zborul
wowbiz.ro
Tragedie trasă la indigo cu cea de la Colectiv! Circa 60 de tineri și-au pierdut viața după ce un club a luat foc
Spynews
Spaghete cu fructe de mare după rețeta lui Chef Horia Manea. O idee simplă și delicioasă de prânz sau cină
Spynews
”Sunt rău de tot”. Problemele de sănătate au pus-o la pat pe o blondină din showbiz! Nu a mai trecut niciodată prin astfel de momente
Evz.ro
Facturile care vor scădea. Ce români vor plăti mai puțin
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Ireal! Un club de fotbal a postat, pe social media, o poză cu o vedetă de pe un site cu content plătit
kanald.ro
Accident în lanț, în București! Un microbuz de transport persoane și cinci autoturisme s-au ciocnit violent
Cancan.ro
Diana Șoșoacă, acuzată că a avut ferme de boți și troli în campania electorală. Cine vine cu dovezi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ultima șansă pentru Călin Georgescu. Mutarea care l-ar face președintele României. Legea e clară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
stirilekanald.ro
"L-am onorat și..." Mesajul tulburător făcut public după înmormântarea lui Răzvan. Ce spun colegii jandarmului ucis accidental la un exercțiu de tragere
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Diana Șoșoacă a fost interzisă! Lovitura neașteptată pentru șefa SOS România
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revolut introduce noi măsuri de siguranță pentru banii tăi