Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei: „Vom avea generaţia COVID-19! Abia în ani se poate compensa ceea ce s-a pierdut”

Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, spune că elevii vor avea nevoie de mulţi ani pentru a recupera materia pierdută prin închiderea şcolilor din cauza pandemiei.

05 feb. 2021, 10:44
Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei: „Vom avea generaţia COVID-19! Abia în ani se poate compensa ceea ce s-a pierdut”
Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei: "Vom avea generaţia COVID-19! Abia în ani se poate compensa ceea ce s-a pierdut"

Andrei Marga, fostul ministru al Educaţiei, avertizează că vom avea „generaţia COVID-19” şi că va fi nevoie de mulţi ani pentru recuperarea materiei pierdută după închiderea şcolilor din cauza pandemiei.

Andrei Marga: „Vom avea generaţia COVID-19”

„Sigur, e bine că s-a repus şcoala oarecum în mişcare, însă aş spune că ar trebui toate eforturile pentru a restabili şcoala, măcar cum a fost (…). Doi, ar trebui văzut ceea ce se face cu materia. Sigur, numai în România s-a luat decizia aceasta de a reduce materia. Atenţie, acesta este un gest foarte periculos! Nicio generaţie nu trebuie să fie afectată reducându-i materia. Acum este foarte greu să mai recuperezi. Dincolo de optimismul care se afişează, recuperarea completă, din nefericire, nu este posibilă. Vom avea generaţia COVID-19! Abia în ani se poate compensa ceea ce s-a pierdut”, a spus Marga.

Fără îndoială, cine nu recurge la computer, la online, la accesul prin digitalizare se handicapează singur. Digitalizarea îţi creează un canal extraordinar de a intra în cărţi, în documente, în tot ce îţi doreşti. Aceasta este un fapt. Marea educaţie se face mergând în bibliotecă, punând mâna pe cărţi, citindu-le, repetându-le. Ca să fiu mai clar, contactul cu cartea pe suport fizic rămâne indispensabilă unei educaţii de calitate”, a spus fostul ministru al Educaţiei, la Aleph News.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Se alocă 30 de milioane de euro pentru plata profesorilor care fac cursuri de recuperare

Sorin Cîmpeanu a explicat cum se va face revenirea la şcoală. Ce presupun orele „remediale”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat luni cum se va face revenirea la şcoală dacă în 8 februarie are loc redeschiderea şcolilor. Cîmpeanu a precizat că se păstrează cele trei scenarii în funcţie de care se va face organizarea cursurilor.

„Ne dorim ca școala să înceapă, conform celor anunțate, în 3 scenarii: scenariul verde (rata de infectare să fie sub 1 la mia de locuitori -toate școlile deschise), scenariul galben (între 1 și 3 la mia de locuitori rată de infectare – grădinițe, învățământ primar plus clasele VI-VIII și XII-XIII, de asemenea cu prezență fizică), și scenariul roșu (cu rata de infectare peste 3 la mie, dar nu mai mult de șase la mie, pentru că știm bine că la peste șase la mie intră în carantină întreaga localitate – vor merge fizic toți copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar). Universitățile, beneficiind de autonomie universitară, vor lua propriile decizii”,  a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi FM.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu admite că regulile de distanțare nu vor fi posibile în toate școlile: „Dacă sunt bănci de 2 elevi vor sta 2 elevi în bancă”

Profesorii care predau ore „remediale” şi „ore de consolidare” a materiei vor putea primi bani

„În interiorul acestor ore numite generic remediale se pot organiza şi ore de consolidare a materiei predate. În cazul în care un profesor a predat absolut tot, elevii au asimilat absolut tot ce a predat şi aceşti profesori vor avea dreptul să acceseze aceste ore de pregătire pentru consolidarea performanţei de data aceasta şi nu pentru recuperarea pierderilor. (…) Vor putea primi bani şi aceşti profesori (n.r. care consolidează materia)”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, la Digi FM.

Ministrul Educaţiei a precizat că acţiunile de recuperare necesită frecvenţă fizică în şcoală, „iar cei care sunt în scenariul galben şi roşu nu vin toate clasele cu prezenţă fizică în şcoală”. Cîmpeanu a amintit că a propus un pachet de acţiuni remediale de cinci ore pe săptămână, timp de 16 săptămâni.