Sorin Cîmpeanu admite că regulile de distanțare nu vor fi posibile în toate școlile: „Dacă sunt bănci de 2 elevi vor sta 2 elevi în bancă”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că regulile de distanțare din școli vor fi adaptate la specificul și realitățile școlii românești și a explicat cum vor fi așezați elevii în bănci.

03 feb. 2021, 19:09
Sorin Cîmpeanu admite că regulile de distanțare nu vor fi posibile în toate școlile: „Dacă sunt bănci de 2 elevi vor sta 2 elevi în bancă”

„Regulile de distanțare vor fi adaptate la specificul și realitățile școlii românești – și nu numai școlii românești. Acest ordin de ministru comun (care urmează să fie elaborat – n.r.) va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, ușor de înțeles și mai cu seamă să poată fi aplicabil la realitățile școlii românești.

90% din școlile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măștii – este o condiție determinantă -, de asemenea pe o altă măsură simplă ce ține de aerisirea, ventilația spațiilor închise, sălilor de clasă. Sunt lucruri esențiale care vor fi cuprinse în acest ordin”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferinta de presă la Palatul Victoria, citat de ziare.com.

Sorin Cîmpeanu: „Dacă sunt mai multe clase în care apar cel puțin două cazuri de infectare se suspendă prezența fizică pentru 14 zile în toată școala”

Ministrul Educației a adăugat că în ordinul comun vor fi prevăzute situații în care se suspendă activitatea într-o clasă sau într-o școală.

„Foarte probabil că, în acord cu ministrul Sanatatii, vom lua decizia ca la doua cazuri de elevi per clasă să se suspende activitatea, subliniez, în clasă, nu în toată școala. Dacă în aceeași școală sunt mai multe clase în care apar cel puțin două cazuri în fiecare clasă, sigur că da, din păcate, se va suspenda prezența fizică vreme de 14 zile în întreaga școală.

În privința profesorilor, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în toată școala, a mai spus ministrul.

Cîmpeanu a mai precizat că elevii care au contraindicații medicale nu vor veni la școală, iar în cazul lor rămân valabile adeverințele medicale de la începutul primului semestru.

„Nu vor veni la scoala nici elevii care au aparținători în familie cu aceste vulnerabilități, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate și nici elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverințe. Se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate. De asemenea, profesorii cu vulnerabilităti medicale sunt nevoiti să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii, pentru că un ordin de ministru, fie el și comun, nu poate schimba o lege și profesorii care au simptome, la fel ca și elevii, iarași, nu se vor prezenta în comunitate. Toate aceste elemente vor conduce la o micșorare a presiunii numărului de elevi în clasă, pentru că, sunt convins, vor fi situatii, nu putine”, a adăugat el.


loading...