Andrei Marga, votat şef la ICR în LIPSĂ şi FĂRĂ AUDIERE. Fostul ministru este plecat în străinătate

Tratament preferenţial pentru fostul ministru Andrei Marga în Senat. Marga trebuia audiat marţi dimineaţă de senatori pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), dar, pentru că nu era în ţară, audierile au fost amânate. Senatorii au decis totuşi să îl voteze la şefia ICR şi în absenţă şi fără audieri.

RomaniaTV.net
11 sept. 2012, 08:06
Andrei Marga, votat şef la ICR în LIPSĂ şi FĂRĂ AUDIERE. Fostul ministru este plecat în străinătate

Numirea lui Andrei Marga la şefia ICR a fost aprobată de Senat cu 50 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 5 abţineri.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierii pentru şefia ICR. Potrivit Mediafax, el şi-a motivat propunerea prin faptul că Andrei Marga este plecat din ţară, astfel că se impune amânarea acestor audieri pentru săptămâna viitoare.

Propunerea senatorului PSD Sergiu Nicolăescu a fost respinsă cu 30 de voturi „pentru”, 46 de voturi „împotrivă” şi 5 abţineri.

La rândul său, senatorul PNL Mario Oprea a cerut în plenul Senatului ca propunerile pentru şefia Institutului Cultural Român să se supună oricum votului plenului, chiar dacă nu au mai avut loc audierile din comisiile de cultură şi externe, el precizând că liberalii îşi menţin nominalizările pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte.

Senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat în plen că există o cutumă parlamentară potrivit căreia propunerile pentru instituţii trebuie să treacă prin audierile din comisiile de specialitate.

El a mai arătat că nu se poate da un vot în plen, atâta vreme cât vicepreşedinţii nu sunt cunoscuţi şi ar primi un vot „în orb”, care nu face cinste Senatului. „Nu ştim ce votăm, ce legătură au aceşti oameni cu ICR”, a mai spus senatorul PDL, care a cerut o pauză de consultări de câteva ore.

Liberalul Mario Oprea a anunţat după pauză că s-a ajuns la un compromis, respectiv să se dea un vot, marţi, pentru propunerea ca Andrei Marga să fie preşedintele Institutului Cultural Român, pentru vicepreşedinţii ICR urmând a se stabili audieri în comisiile de specialitate, săptămâna viitoare.

Audierea fostului ministru Andrei Marga pentru şefia Institutului Cultural Român, care trebuia să aibă loc marţi dimineaţă, a fost amânată, senatorii din comisiile de cultură şi politică externă fiind anunţaţi prin SMS, potrivit unor surse parlamentare Marga fiind plecat din ţară.

Senatorul PSD Georgică Severin a declarat pentru Mediafax că în cursul dimineţii a primit un SMS prin care era anunţat de amânarea audierilor pentru conducerea ICR, fără a se preciza o altă dată sau motivul suspendării şedinţei.

Potrivit unor surse parlamentare, fostul ministru Andrei Marga este plecat din ţară, el nefiind anunţat despre aceste audieri în comisiile de specialitate ale Senatului.

Andrei Marga şi Horia Răzvan Gârbea urmau să fie audiaţi, marţi, de membrii comisiilor de cultură şi de politică externă ale Senatului, cei doi fiind propuşi să ocupe funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Propunerile au fost prezentate Biroului Permanent al Senatului de grupurile PSD şi PNL, PDL urmând să facă la rândul său o nominalizare pentru o funcţia de vicepreşedinte.

Prin modificarea legii privind funcţionarea Institutului, prin trecerea acestuia sub controlul Senatului, competenţa numirii Consiliului de coordonare, a celor 21 de membri, trece integral la Senat.

La începutul lunii august, Horia Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este constituţională.