Andrei Năstase (Republica Moldova), despre pandemie: „Situaţia este foarte gravă, medicii sunt speriaţi, decesele cresc continuu”

Republica Moldova se confruntă, la fel ca toate celelalte țări ale lumii, cu pandemia de coronavirus. Situația din stânga Prutului este mult mai gravă decât ceea ce-și asumă și comunică guvernul fidel lui Igor Dodon, președintele pro-rus și antioccidental care își dorește la finele acestui an încă un mandat. Andrei Năstase a vorbit despre toate problemele într-un interviu amplu acordat gandul.ro

22 apr. 2020, 17:45
Andrei Năstase (Republica Moldova), despre pandemie: „Situaţia este foarte gravă, medicii sunt speriaţi, decesele cresc continuu”

Domnule Andrei Năstase, cât de gravă este situația în Republicii Moldova în acest context deosebit de complicat, mai ales că, așa cum se poate foarte ușor constata, indicatorii impactului crizei sanitare prezentați de guvernul de la Chișinău sunt îngrijorători.

Situația este foarte gravă, iar cifrele care măsoară eficiența măsurilor luate în lupta împotriva COVID-19  de Guvernul Chicu, în fapt un guvern marionetă al președintelui pro-rus Dodon, susținut de oligarhia Partidului Democrat, sunt dezastruoase.

Pandemia a fost complet scăpată de sub control, iar incompetența celor care conduc astăzi așa-zisul centru pentru situații de urgență a fost în repetate rânduri dovedită. Dacă în România, de exemplu, rata celor depistați pozitivi în urma testelor făcute se apropie de 10%, la noi această rată sare de 20%, în condițiile în care se fac zilnic mult mai puține teste decât în celelalte țări europene.

Mai grav este că nivelul de infestare în rândul personalului medical este uluitor de mare.  Practic, e cel mai mare, statistic  vorbind, din lume. Dar după aceste cifre seci se ascund drame, medici decedați, pacienți rămași fără ajutor rapid. Și asta pentru că sunt orașe în care mai pot veni la muncă 5 – 6 medici, restul fiind internați sau izolați la domiciliu. Nu s-au luat din start măsuri clare pentru protejarea personalului medical, iar spitalele au devenit în foarte scurt timp reale focare de infecții. Medicii nu au avut echipamente de protecție, măști, combinezoane, viziere. Iar solicitările și recomandările Platformei Demnitate și Adevăr, consultate cu partenerii noștri din România și Europa, bazate pe expertiza și experiența germană și sud-coreeană au fost ignorate, iar această trufia omoară oameni.

Deși la noi, în Republica Moldova, această pandemie a lovit un pic mai târziu decât în alte țări europene, guvernul nu a prețuit prevenția, iar astăzi, deși suntem o țară mică, numărul deceselor crește continuu. Medicii sunt speriați, nu vorbesc, iar cei care îndrăznesc sunt amenințați. Nici până în acest moment, ca să înțelegeți gravitatea situației de la noi, Guvernul nu a decis să accepte specialiști în rândul celor care astăzi formează Comisia pentru situații de urgență. Nu există în acel colectiv nici măcar un medic, un epidemiolog, un specialist. Totul este politică ocultă, de tip sovietic, lumea este manipulată în continuare, iar cifrele reale ale îmbolnăvirilor sunt tăinuite.

Guvernul respinge cu vehemență ideea consensului politic și social pe această tematică, lansată de Platforma Demnitate și Adevăr pe un model european, nu dorește să deschidă o platformă de dezbatere publică a acestui subiect și să accepte ajutorul oferit de opoziția parlamentară pro­­-europeană. Trebuie să vă spun că nu mi-am imaginat niciodată că între salvarea oamenilor de la moarte și PR politic, cei care conduc astăzi Republica Moldova și, în primul rând președintele pro-rus Dodon, vor alege propaganda, manipularea și permanenta campanie electorală. Este cu adevărat tragic ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova.

În intervențiile dumneavoastră publice ați atras atenția asupra necesității implementării unor soluții de susținere socială și economică pentru întreaga societate. Guvernul și-a asumat răspunderea pe un astfel  de pachet de legi, dar s-a ajuns la Curtea Constituțională! De ce?

S-a ajuns la Curtea Constituțională pentru că prim-ministrul Chicu și Igor Dodon protejează în continuare mafia, schemele preluate de la fugarul Plahotniuc. Pentru că vor să fure în continuare de la stat, din banii oamenilor, fără nici un fel de rușine. Trebuie spus că acest Guvern ilegitim și-a asumat răspunderea pe un pachet de legi, iar parlamentarii care susțin guvernul, sfidând constituția, legile țării, nici măcar nu s-au prezentat la ședința la care trebuia discutată această asumare de răspundere, mizând, probabil, și pe controlul promis de Dodon asupra Curții Constituționale.

Dar cel mai grav, au strecurat în acest pachet de legi trei elemente care protejau la vedere mafia și oligarhia care finanțează și astăzi partea obscură și ocultă a politicii moldovenești. Ce legătură au scutirile de taxe pentru produsele duty free cu susținerea socială în vreme de pandemie? Nicio legătură. Curtea s-a pronunțat și a declarat ca fiind neconstituțional întregul pachet de legi.

Paradoxal, ca să înțelegeți că nu s-a schimbat nimic în Republica Moldova, Dodon, care astăzi reprezintă cel mai mare pericol pentru independența, suveranitatea și viitorul normal, civilizat și european al țării, l-a sunat pe președintele Curții Constituționale imediat ce aplicarea legii a fost doar suspendată. A dorit să influențeze decizia? Iată un comportament de tip sovietic, așa cum, acum câteva luni, l-a chemat la ordine pe un procuror și l-a întrebat textual de ce nu i se fac dosare lui Andrei Năstase. Am spus de curând și repet, Dodon este o caricatură fidelă a lui Brejnev, fostul dictator sovietic. Ingerințele în justiție ale acestui personaj toxic pentru Moldova sunt măsura faptului că este complet ostil democrației și statului de drept.

Platforma DA a propus încă de la debutul acestei crize sanitare, anticipând efectul devastator al acesteia asupra economiei, un pachet articulat și sustenabil de măsuri sociale și economice. Guvernul a fost interesat? Nici vorbă. Ei doreau eliminarea taxelor duty free, ei urmăreau și urmăresc și acum profitul economic și politic în favoarea unui grup restrâns de oligarhi și mafioți în detrimentul oamenilor.

Adevărul este din nou sacrificat și înlocuit de manipulare, dezinformare și fake news pe bani obscuri. Vă puteți dumneavoastră imagina ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple în Republica Moldova în condițiile în care acționar majoritar al trustului media care îl deservește pe Igor Dodon și PSRM a devenit fiul fostului procuror general al Rusiei, un domn pe nume Ciaika?

Și, ca să închei ideea în aceeași notă, vă mai spun că Dodon a contractat un credit de la Moscova cu o dobândă de 2% și cu niște clauze complet defavorabile pentru oameni și pentru țară. În mod oficial, cu acei bani urmează a fi plătiteprioritar firmele rusești care vor executa comenzi în Moldova. Va fi un dezmăț uluitor, iar sumeenorme vor fi folosite în scopuri electorale. Mită electorală în formă generalizată, finanțări oculte ale PSRM și ale campaniei prezidențiale care urmează, acestea vor fi noile coordonate ale lui Igor Dodon și PSRM. Mai mult, penalitățile pentru întârzieri au fost urcate la 150 de procente. Asta în timp ce Uniunea Europeană ne dă ajutoare de zeci de milioane de euro, despre care propaganda pro-Donon minte și manipulează sau, în cel mai bun caz, preferă să tacă.

Interviul integral, pe gandul.ro