Andronescu a depus jurământul: Preşedintele nu era supărat că n-am depus declaraţia

Ecaterina Andronescu a depus, luni seara, jurământul ca ministru al Educaţiei pentru a treia oară. Preşedintele Traian Băsescu nu i-a făcut, în timpul ceremoniei, nici un reproş public legat de solicitarea pe care i-a adresat-o de a depune o declaraţie că nu a plagiat şi că nu este în incompatibilitate. Ulterior, Ecaterina Andronescu a declarat că preşedintele i-a spus că a văzut declaraţiile ei din presă şi că le consideră suficiente. Ceremonia a fost una cu emoţii pentru Andronescu, aceasta încurcându-se de câteva ori la rostirea jurământului.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 15:17
Andronescu a depus jurământul: Preşedintele nu era supărat că n-am depus declaraţia

„Sper, doamnă, din tot sufletul, să nu începem cu modificările la Legea educaţiei până n-o vedem funcţionând şi poate pe urmă trebuie să-i facem nişte corecţii”, i-a spus Băsescu Ecaterinei Andronescu, după ce aceasta a depus jurământul.

Totodată, preşedintele i-a urat succes în gestionarea activităţii bacalaureatului. „Mă adresez dv. dorindu-vă succes pentru că intraţi în funcţie când se desfăşoară examentul de bacalaureat. Sper să fie un bacalaureat fără probleme”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele le-a spus membrilor Guvernului că priorităţile sunt legate de situaţia economică.

„Sper să reuşiţi să abordaţi problemele legate de priorităţile economice. Am observat că pe raportarea de azi avem o creştere consistentă a şomajului, 0,3%. Sper să aveţi în vedere că priorităţile sunt în economie. Vă doresc succes la toţi”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului nu a făcut, în timpul ceremoniei, nici o referire la solicitarea sa privind depunerea unei declaraţii pe propria răspundere de către Ecaterina Andronescu că nu a plagiat şi că nu este în incompatibilitate. 

După ceremonie, întrebată de jurnalişti dacă Traian Băsescu i-a spus ceva legat de acest lucru, Andronescu a răspuns: „Preşedintele mi-a spus că a văzut declaraţia mea publică de azi şi că a fost suficient”. De asemenea, Andronescu a spus că nu i s-a părut că Băsescu ar fi fost deranjat că ea nu a depus declaraţia pe care i-a solicitat-o, ci dimpotrivă acesta chiar i-a zâmbit „aproape neaşteptat”.

Ceremonia a fost scurtă, fără şampanie, iar Băsescu nu a zăbovit prea mult după ce şi-a ţinut discursul. A dat mâna cu şefii Parlamentului şi cu premierul Victor Ponta, căruia i-a înmânat o mapă, şi s-a retras fără a-i mai saluta şi pe miniştrii prezenţi în sală.

Pe de altă parte, jurământul a fost unul plin de emoţii pentru noul ministru al Educaţiei. Ecaterina Andronescu s-a încurcat de câteva ori la rostirea cuvântului „integritatea” din formula „integritatea teritorială a României”, înainte de a reuşi să îl pronunţe exact.

Ulterior, ea a declarat presei că a avut emoţii . „Deşi jurământul acesta, dacă vreţi să vă spun, îl ştiu pe dinafară. Dar probabil că într-un moment de asemea solemnitate se întâmplă, toţi suntem oameni până la urmă”, a recunoscut noul ministru al Educaţiei.

Alături de preşedintele României, la ceremonie, au participat premierul Victor Ponta, preşedinţii Camerelor Parlamentului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, precum şi ceilalţi miniştri.

Decretul de numire în funcţie a Ecaterinei Andronescu a fost semnat de către preşedinte cu circa două ore înainte de jurământ.

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat, în cursul zilei de luni, premierului Victor Ponta, că „ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declarație pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acțiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat și în lucrările științifice și în doctoratele pe care le-a coordonat” şi că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare”.

În replică, senatorul Ecaterina Andronescu a declarat luni, la România TV, că nu are ce să-şi reproşeze din punct de vedere al probităţii sale profesionale şi academice. Întrebată dacă va semna totuşi declaraţia solicitată de către preşedintele Băsescu prin care să spună că nu a plagiat, Andronescu a răspuns printr-o altă întrebare: „Nu vi se pare totuşi că este jignitor pentru cariera mea profesională?”