Andronescu, despre respingerea Bac-ului profesional: E păcat. Iau în calcul emiterea unei ordonanţe

Ecaterina Andronescu a precizat marţi, pentru RTV.NET, că ia în calcul introducerea bacalaureatului profesional prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât să nu mai fie nevoie de parcurgerea întregii proceduri parlamentare.

09 oct. 2012, 15:59
Andronescu, despre respingerea Bac-ului profesional: E păcat. Iau în calcul emiterea unei ordonanţe

„Dacă nu avem încotro, vom apela la ordonanţa de urgenţă. Este păcat, pentru că bacalaureatul profesional este aşteptat de foarte multă lume. Deocamdată vom aduce, luni, legea din nou la Camera Deputaţilor şi urmează să vedem”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru ROMÂNIATV.NET.

Legea prin care este introdus bacalaureatul profesional, alături de bacalaureatul naţional începând cu acest an şcolar, a fost retrimisă, marţi, de către preşedintele Traian Băsescu Parlamentului.

Respectivul act normativ fusese adoptat de Senat în urmă cu două săptămâni în regim de urgenţă prin introducerea unei modificări aduse unei Ordonanţe de Urgenţă a cabinetului Boc. 

Preşedintele precizează în cerere că potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobândi diploma de bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces în învăţământul superior. Totodată, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, în termeni generali, în cuprinsul acestei legi.

Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar”, se arată în cererea de reexaminare.