Andronescu: Ministerul Educaţiei nu a pregătit suficient trecerea fără sincope la clasa pregătitoare

Ministerul Educaţiei nu a pregătit suficient trecerea fără sincope la clasa pregătitoare şi trebuie să lase părinţilor dreptul să aleagă şcoala în care vor învăţa copiii, a declarat sâmbătă fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

RomaniaTV.net
25 feb. 2012, 16:34
Andronescu: Ministerul Educaţiei nu a pregătit suficient trecerea fără sincope la clasa pregătitoare

„Eu cred că ministerul nu a pregătit infrastructura şi resursele umane în aşa fel încât să trecem fără sincope peste aceste momente. Cred că ministerul trebuie să revină puţin asupra modului în care a gândit această structură, să lase părinţilor dreptul de a alege şcoala în care copiii lor să înveţe”, a spus Andronescu.

Ea a subliniat că opţiunea părinţilor trebuie să aibă prioritate, pentru că nu întotdeauna aceştia pot asigura copilului drumul până la şcoală şi invers, acolo unde le este domiciliul, foarte mulţi ducându-i la bunici sau la o şcoală apropiată de serviciu.

„În al doilea rând, şi până acum am avut grupa pregătitoare înainte de intrarea în ciclul primar. Această grupă pregătitoare care îşi desfăşoară, să spunem, anul preşcolar în grădiniţe avea acoperire şi în cadre didactice, avea infrastructura asigurată, avea şi mijloacele didactice adecvate. Dacă vreţi, introduc aici şi mobilierul care trebuie să fie adecvat vârstei, şi grupurile sanitare. Şi nu în ultimul rând, cultura instituţională specifică acestei vârste şi care este definită în grădiniţe”, a argumentat Andronescu.

De asemenea, ea a arătat că revenirea Ministerului Educaţiei asupra ordinului privind clasa pregătitoare nu trebuie făcută neapărat prin ieşirea din Legea Educaţiei. „Nu trebuie neapărat să ieşim din lege, dar trebuie să considerăm că învăţământul obligatoriu începe cu grupa pregătitoare. Ea rămâne acolo, intră în învăţământul obligatoriu şi nu mai avem în felul acesta atât de multe discuţii care nu aduc niciun fel de beneficiu nici părinţilor, nici copiilor şi nici ministerului”, a afirmat fostul ministru.

Totodată, ea a mai evidenţiat că un copil la această vârstă are sensibilităţile lui în ceea ce priveşte procesul de evaluare. „Nu poţi să îl tratezi ca pe unul mare, nu poţi să îl pui să aştepte până îi vine rândul la evaluare, nu poţi să îl pui în faţa unor persoane străine cu care el nu s-a acomodat, în aşa fel încât evaluarea să fie corectă”, a spus Andronescu.

Ea a arătat că transformarea clasa pregătitoare în primul an al învăţământului obligatoriu şi lăsarea acesteia în grădiniţe se va menţine şi „continuitatea cu cadrul didactic cu care copilul a început, a parcurs grupa mică, cea mijlociu sau grupa mare”.

„Cu acelaşi cadru didactic la grupa pregătitoare are o altă dezinvoltură şi o altă capacitate de a realiza în acumulare tranziţia spre şcoală”, a mai menţionat senatorul PSD.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, vineri, pentru 28 februarie judecarea cererii mai multor părinţi de anulare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care ar urma să înceapă în 5 martie.

Părinţii au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Ministerului Educaţiei au cerut instanţei amânarea cauzei în vederea pregătirii apărării, arătând totodată că nu a fost îndeplinită procedura de citare.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis cererea şi au stabilit termen pentru 9 martie.