Andronescu vrea reintroducerea EXAMENULUI de ADMITERE OBLIGATORIU la facultate

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că este necesară modificarea legii pentru a se reintroduce examenul de admitere obligatoriu la facultate, dar şi pentru a elimina sau diminua ponderea mediilor din anii gimnaziali la admiterea la liceu.
Romania TV
11 iul. 2013, 13:45
Andronescu vrea reintroducerea EXAMENULUI de ADMITERE OBLIGATORIU la facultate

Cred că admiterea obligatorie în universităţi scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat şi examenul redevine ceea ce în mod normal trebuie să fie, respectiv o evaluare de sfârşit de ciclu şi mi se pare că lucrul acesta este corect şi putem rezolva modificând legea. (…) Trebuie schimbată legea şi acest lucru cred că pentru anul următor am putea să-l facem„, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ea a precizat că o astfel de modificare, chiar dacă va fi operată în lege, nu ar putea intra în vigoare începând cu acest an, ci cu anul următor, având în vedere obligaţia existentă privind anunţarea măsurilor preconizate cu un an înainte.

Andronescu a precizat că a discutat deja despre reintroducerea admiteri obligatorii la universităţi cu membrii sindicatelor din învăţământ, care sprijină demersul.

Să vorbim întâi pentru admiterea la facultate, că suntem în preajma acestui examen (…) Vin de la o întâlnire cu sindicatele din învăţământ, cu FSLI, cel mai mare sindicat din învăţământ. Am discutat acest subiect şi ideea este îmbrăţişată şi de sindicate, ceea ce este un plus de susţinere„, a spus Andornescu.

În ceea ce priveşte înscrierea în liceu, fostul ministru a arătat că repartizarea computerizată s-a dovedit a fi un instrument care nu permite niciun fel de derapaj de la rezultatele pe care elevul le-a obţinut prin evaluarea de la sfârşitul anului sau prin notetele pe care le-a obţinut de-a lungul celor patru ani de gimnaziu, arătând, însă, că ar putea fi eliminată sau redusă ponderea mediilor celor patru ani de gimanziu.

Experienţa celor 12 ani de când aplicăm această repartizare computerizată ne arată că ea este potrivită. Dar ceea ce cred că trebuie să facem şi putem face – pentru clasa a opta, pentru intrarea de la clasa a opta spre a noua sau şcoala profesională – cred că am putea să eliminăm sau să reducem şi mai mult ponderea mediilor din cei patru ani de gimnaziu„, a spus Andronescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că a intrat la facultate cu media 9.23 pentru că a dat „un bacalaureat care nu era pătat de obiceiurile din zilele noastre”, afirmând că reprezentanţii MEN „ar trebui să se gândească serios” la reintroducerea admiterii la liceu şi facultate.

Trebuie să avem curaj să ne hotărâm până la urmă cum structurăm educaţia. Atât timp cât noi admitem la liceu cu mediile din a VIII-a, iar la facultate cu media de la bacalaurat sau de la anumite materii din timpul liceului, sigur că se concentrează foarte mult pe acest examen„, a mai declarat vicepremierul.

Dragnea a mai spus că reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar trebui să se gândească la reintroducerea examenelor de admitere la liceu şi facultate.

Ar trebui să se gândescă serios cei de la Ministerul Educaţiei şi alţi lideri politici dacă nu cumva ar trebui reintrodus, măcar ceea ce era înainte, şi anume examen de admitere în liceu, examen de treaptă, examen de admitere la facultate şi fiecare în funcţie de capacităţi se specializează şi ajunge să conducă părţi din această ţară care generează progres„, a adăugat Dragnea.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Alimentul foarte des consumat, dar care ar trebui să fie evitat de femei însărcinate și copii. Puțini știu asta
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
VIDEO: Orașul în care aproape toți locuitorii sunt veri. Boala misterioasă care i-a unit și i-a pus în alertă cercetătorii
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cea mai urâtă lună mai. Frig neobișnuit și ploi enervante
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Horoscop Luni, 12 mai 2025. Zodia care se dedică astăzi în totalitate iubirii
MediaFlux
Europa în fierbere. Rusia mută trupe la granița cu Finlanda
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve