Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei „în mână”, nu se cere facultate!

Sunt vremuri de austeritate, dar meseria rămâne brăţară de aur şi în capitalism. Un electrician bun este angajat pe loc cu salariu peste media pe Bucureşti, dar se caută şi sezonieri pentru munci agricole în Germania.
Filip Stan
21 apr. 2025, 09:38
Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei

Angajări 2025. PGA Electric produce cabluri și echipamente electrice pentru distribuția energiei. Firma recrutează specialist mentenanţă electrică pe salarii nete de 7.000 de lei lunar care pot fi „negociate suplimentar la interviu în baza cunoştinţelor şi experienţei candidatului”, potrivit anunţului de recrutare consultatde Economica.net.

Se califică pentru acest post candidaţii care au minimum trei ani experienţă relevantă în domeniul electric, sunt pasionaţi de automatică şi inginerie electrică, care au lucrat ca tehnicieni, ingineri automatişti sau electromecanici.

PGA Electric a realizat afaceri nete de 216 milioane de lei în anul 2023, cu 13,5% mai mari decât cele din anul 2022. Firma a obţinut profit net de 39,4 milioane de lei în 2023, cu 15% mai mare decât cel avut în anul 2022. PGA Electic a lucrat cu un număr mediu de 258 salariaţi în anul 2023, cu 38 de oameni în plus faţă de nivelul indicatorului din 2022, arată bilanţurile societăţii comparate de Economica.net.

Firma, fondată în anul 2000, şi-a început activitatea în domeniul distribuţiei de becuri în magazinele sătesti din Maramureş. Ulterior a devenit o afacere integrată în domeniul energetic cu activităţi complexe producţie a cablurilor şi echipamentelor electrice.

Angajări 2025. De ce tot mai mulți români lucrează în agricultura din Germania

 

Românii au ajuns să fie tot mai căutați pentru a lucra în agricultură, în special la culesul căpșunelor și sparanghelului. Totuși, schimbările recente în salarii și numărul tot mai mic de muncitori polonezi au dat naștere unor îngrijorări legate de viabilitatea sectorului agricol din Germania, anunță Profit.ro.

Românii au ajuns să reprezinte un număr tot mai mare dintre cei care lucrează în agricultură în Germania, după ce numărul lucrătorilor polonezi a scăzut considerabil. Acest lucru subliniază încrederea fermierilor germani în capacitatea românilor de a face față muncii agricole, mai ales în perioadele de recoltă.

„Românii sunt o forță de muncă tot mai importantă în Germania, iar acest lucru reflectă calitatea și seriozitatea lor în muncile sezoniere”, spune un specialist în piața muncii.

Pe măsură ce salariul minim pentru muncitorii sezonieri în Germania a crescut, fermierii se tem că noile reglementări ar putea face agricultura din această țară mai puțin competitivă. Începând cu 1 ianuarie 2015, salariul minim pentru muncitorii sezonieri a crescut de la 8,50 euro pe oră la 12,82 euro pe oră în 2025, iar acum există discuții despre majorarea acestuia la 15 euro pe oră.

„Creșterea salariilor ar putea duce la o creștere semnificativă a costurilor de producție, ceea ce ar putea pune în pericol afacerea noastră”, spune un fermier din sudul Germaniei.

Fermierii sunt îngrijorați că, o dată cu majorarea salariilor, prețurile produselor vor crește, iar acest lucru ar putea duce la o scădere a competitivității fermelor germane, în fața unor importuri mai ieftine.

În ultimii ani, suprafețele de teren dedicate cultivării căpșunelor și sparanghelului au scăzut semnificativ. În perioada 2015-2025, suprafața cultivată cu căpșuni a scăzut cu 24%, iar cultura de sparanghel în aer liber a scăzut cu 42%. De asemenea, mulți fermieri au fost nevoiți să-și închidă afacerea din cauza costurilor mari de producție.

În acest context, mulți fermieri cer reglementări speciale care să ajute sectorul agricol, subliniind că nu sunt împotriva salariilor mai mari, dar doresc ca agricultura să rămână viabilă prin excepții pentru lucrătorii sezonieri.

Pentru a face față acestor probleme, fermierii germani se gândesc la soluții inovative. De exemplu, mulți au început să investească în tehnologii noi, precum recoltoarele mecanizate pentru sparanghel sau metode de cultivare a căpșunelor pe straturi înălțate, pentru a face munca mai ușoară și mai eficientă. Totuși, aceste soluții sunt costisitoare și nu sunt accesibile tuturor fermierilor.

„Chiar dacă aceste tehnologii sunt utile, ele presupun investiții mari, care nu sunt posibile pentru toate fermele”, spune un expert în agricultură.

De asemenea, guvernul a anunțat înființarea unui centru special pentru recrutarea muncitorilor calificați, ceea ce ar putea ajuta la simplificarea procesului birocratic și la atragerea unui număr mai mare de muncitori din România.

În ciuda dificultăților, fermierii din Germania rămân optimiști pentru sezonul de recoltare din 2025. Se estimează că prețurile pentru căpșune vor crește cu 10-15%.

„Deși costurile sunt mari, cred că prețul căpșunelor va rămâne accesibil și consumatorii vor aprecia produsele de calitate”, afirmă Andreas Frank, un fermier din Weinsberg-Gellmersbach, care cultivă căpșuni bio, mai scrie sursa citată.

 

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici