Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei „în mână”, nu se cere facultate!

Sunt vremuri de austeritate, dar meseria rămâne brăţară de aur şi în capitalism. Un electrician bun este angajat pe loc cu salariu peste media pe Bucureşti, dar se caută şi sezonieri pentru munci agricole în Germania.
Filip Stan
21 apr. 2025, 09:38
Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei

Angajări 2025. PGA Electric produce cabluri și echipamente electrice pentru distribuția energiei. Firma recrutează specialist mentenanţă electrică pe salarii nete de 7.000 de lei lunar care pot fi „negociate suplimentar la interviu în baza cunoştinţelor şi experienţei candidatului”, potrivit anunţului de recrutare consultatde Economica.net.

Se califică pentru acest post candidaţii care au minimum trei ani experienţă relevantă în domeniul electric, sunt pasionaţi de automatică şi inginerie electrică, care au lucrat ca tehnicieni, ingineri automatişti sau electromecanici.

PGA Electric a realizat afaceri nete de 216 milioane de lei în anul 2023, cu 13,5% mai mari decât cele din anul 2022. Firma a obţinut profit net de 39,4 milioane de lei în 2023, cu 15% mai mare decât cel avut în anul 2022. PGA Electic a lucrat cu un număr mediu de 258 salariaţi în anul 2023, cu 38 de oameni în plus faţă de nivelul indicatorului din 2022, arată bilanţurile societăţii comparate de Economica.net.

Firma, fondată în anul 2000, şi-a început activitatea în domeniul distribuţiei de becuri în magazinele sătesti din Maramureş. Ulterior a devenit o afacere integrată în domeniul energetic cu activităţi complexe producţie a cablurilor şi echipamentelor electrice.

Angajări 2025. De ce tot mai mulți români lucrează în agricultura din Germania

 

Românii au ajuns să fie tot mai căutați pentru a lucra în agricultură, în special la culesul căpșunelor și sparanghelului. Totuși, schimbările recente în salarii și numărul tot mai mic de muncitori polonezi au dat naștere unor îngrijorări legate de viabilitatea sectorului agricol din Germania, anunță Profit.ro.

Românii au ajuns să reprezinte un număr tot mai mare dintre cei care lucrează în agricultură în Germania, după ce numărul lucrătorilor polonezi a scăzut considerabil. Acest lucru subliniază încrederea fermierilor germani în capacitatea românilor de a face față muncii agricole, mai ales în perioadele de recoltă.

„Românii sunt o forță de muncă tot mai importantă în Germania, iar acest lucru reflectă calitatea și seriozitatea lor în muncile sezoniere”, spune un specialist în piața muncii.

Pe măsură ce salariul minim pentru muncitorii sezonieri în Germania a crescut, fermierii se tem că noile reglementări ar putea face agricultura din această țară mai puțin competitivă. Începând cu 1 ianuarie 2015, salariul minim pentru muncitorii sezonieri a crescut de la 8,50 euro pe oră la 12,82 euro pe oră în 2025, iar acum există discuții despre majorarea acestuia la 15 euro pe oră.

„Creșterea salariilor ar putea duce la o creștere semnificativă a costurilor de producție, ceea ce ar putea pune în pericol afacerea noastră”, spune un fermier din sudul Germaniei.

Fermierii sunt îngrijorați că, o dată cu majorarea salariilor, prețurile produselor vor crește, iar acest lucru ar putea duce la o scădere a competitivității fermelor germane, în fața unor importuri mai ieftine.

În ultimii ani, suprafețele de teren dedicate cultivării căpșunelor și sparanghelului au scăzut semnificativ. În perioada 2015-2025, suprafața cultivată cu căpșuni a scăzut cu 24%, iar cultura de sparanghel în aer liber a scăzut cu 42%. De asemenea, mulți fermieri au fost nevoiți să-și închidă afacerea din cauza costurilor mari de producție.

În acest context, mulți fermieri cer reglementări speciale care să ajute sectorul agricol, subliniind că nu sunt împotriva salariilor mai mari, dar doresc ca agricultura să rămână viabilă prin excepții pentru lucrătorii sezonieri.

Pentru a face față acestor probleme, fermierii germani se gândesc la soluții inovative. De exemplu, mulți au început să investească în tehnologii noi, precum recoltoarele mecanizate pentru sparanghel sau metode de cultivare a căpșunelor pe straturi înălțate, pentru a face munca mai ușoară și mai eficientă. Totuși, aceste soluții sunt costisitoare și nu sunt accesibile tuturor fermierilor.

„Chiar dacă aceste tehnologii sunt utile, ele presupun investiții mari, care nu sunt posibile pentru toate fermele”, spune un expert în agricultură.

De asemenea, guvernul a anunțat înființarea unui centru special pentru recrutarea muncitorilor calificați, ceea ce ar putea ajuta la simplificarea procesului birocratic și la atragerea unui număr mai mare de muncitori din România.

În ciuda dificultăților, fermierii din Germania rămân optimiști pentru sezonul de recoltare din 2025. Se estimează că prețurile pentru căpșune vor crește cu 10-15%.

„Deși costurile sunt mari, cred că prețul căpșunelor va rămâne accesibil și consumatorii vor aprecia produsele de calitate”, afirmă Andreas Frank, un fermier din Weinsberg-Gellmersbach, care cultivă căpșuni bio, mai scrie sursa citată.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici