Angajări Armată 2024: Sunt disponibile peste 5.000 de locuri, iar salariile ajung şi la mii de euro

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat o campanie de recrutare masivă în februarie, oferind 5.093 de locuri de muncă pentru soldați și gradați profesioniști.
Filip Stan
20 mart. 2024, 22:56
Angajări Armată 2024: Sunt disponibile peste 5.000 de locuri, iar salariile ajung şi la mii de euro

Angajări Armată 2024: Cei care lucrează în Armata Română pot câștiga salarii de mii de lei dar și de mii de euro. Ministerul Apărării Naționale a inițiat o campanie de recrutare masivă.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat o campanie de recrutare masivă în februarie, oferind 5.093 de locuri de muncă pentru soldați și gradați profesioniști.

Lansată inițial în februarie, campania de recrutare a Armatei Române a fost prelungită, atrăgând în final aproximativ 6.000 de candidaturi pentru cele 5.093 de poziții disponibile.

Serviciul militar plătit modest. Voluntarii primesc cam cât un casier de la Mega

Potrivit cerințelor MApN, candidații trebuie să fie cetățeni români, să aibă un cazier juridic curat și să nu fie afiliați politic sau la organizații incompatibile cu profesia militară. Alte criterii includ vârsta între 18 și 45 de ani, cel puțin doi ani de liceu absolvit și deținerea unui permis de conducere valabil.

Salariile soldaților gradați profesioniști din Armata Română variază între 2.000 și 4.000 de lei, la care se adaugă diverse sporuri în funcție de specializare, precum și o indemnizație lunară pentru chirie sau hrană.

Beneficiile includ asigurare medicală și training profesional asigurat de armată, iar soldații pot primi sporuri suplimentare în funcție de circumstanțe specifice. Cu toate acestea, cel mai mare salariu îl au maiorii, care, cu sporurile aferente, pot ajunge până la aproximativ 2.000 de euro.

Angajări Armată 2024: Lista completă a condiţiilor şi criteriilor generale de recrutare

  • să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
  • să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
  • să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
  • să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
  • să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
  • să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
  • să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
  • să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.

Cine va fi în prima linie în caz de mobilizare. Când devine serviciul militar obligatoriu şi când este chemat sub arme rezervistul voluntar

Angajări Armată 2024: Ministerul Apărării Naționale a anunțat recent un proiect de lege privind serviciul militar voluntar şi că va verifica, în 2024, starea în care se află rezerviștii din șase județe. În 2025, testul va fi în zece județe. Zonele nu au fost precizate. În 2023, a fost făcută acestă verificare tot pentru șase județe: Vrancea, Vaslui, Timiș, Caraș Severin, Harghita și Covasna.

„Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale ale unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.

Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza documentelor.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat, pentru DC News TV, care este numărul de posturi bugetate de Ministerul Apărării pentru rezerva voluntară. Potrivit acestuia, România ar trebui să urmeze exemplul Poloniei care a ajuns la alte principii și doctrine ale apărării teritoriale.

„Ministerul Apărării a scos posturi care sunt bugetate pentru rezerva voluntară, vorbim de peste 11.000 de posturi care nu au fost ocupate, avem un grad de ocupare de aproape 30%, posturile respective erau bugetate. Deci Ministerul avea fonduri ca să plătească, la ora actuală, acele indemnizații, acele solde pe perioada de pregătire peste 11.000 de rezerviști. Fonduri există din punctul acesta de vedere.

Polonia, la ora actuală, are peste 30.000-35.000 de rezerviști voluntari. Își propun 50.000. Ei au mers pe un alt principiu, adică în rezerva unităților majoritatea sunt dintre cei care au făcut stagiul militar până în 2009. În timp, completează și cu rezerviști voluntari, dar au constituit din rezerviștii voluntari brigăzile teritoriale.

Generalul Virgil Bălăceanu oferă alternativa la serviciul militar obligatoriu: „Un serviciu voluntar soldat în termen. Durează patru luni de zile, veţi primi trei salarii medii pe economie”

Ei au în fiecare voievodat, unitatea lor administrativ-teritorială, câte o brigadă. Au ajuns la alte principii și au ajuns la ceea ce ar trebui să avem și noi: principii și doctrine ale apărării teritoriale.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Serviciul militar obligatoriu? Cine va fi în prima linie

„România a înființat Batalionul de infanterie de rezervă, ele sunt în curs de dezvoltare. Să sperăm că aceste batalioane vor fi transformate în batalioane de trupe teritoriale. (…) Când completezi o unitate militară, o completezi alături de activi. Și am situații, membrii AORR, soldat rezervist voluntar, în termenii vechi tunar, adică artilerist, a executat trageri cu obuzierul 152, el fiind un servant rezervist voluntar alături de ceilalți în activitate. S-a integrat foarte bine pentru că lucrurile, dacă le înveți ca servant la o piesă obuzier 152, nu sunt extrem de complexe. Ele se împart pe modul în care trebuie să acționeze fiecare.

De aici, ne spunem noi că ei sunt în postura să completeze unitățile active și în felul acesta dezvoltă capabilitățile de luptă ale unității operative. Când vorbim despre Forțele Teritoriale, când vorbim chiar de Batalionul de infanterie de rezervă, ele sunt destinate luptei în adâncime, nu lupta de contact. Lupta în adâncime înseamnă activități de securizare a căilor de comunicații, de îndrumare a circulației, de pază și apărare a unor obiective strategice.  Nu sunt în prima linie, dar ceilalți care completează unitățile, ei pot să fie în prima linie, dar nu sunt majoritari, adică majoritatea, în structura respectivă, sunt cei în activitate.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu la DC News

Când este chemat sub arme rezervistul voluntar și care e termenul de prezentare. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Avem 4 stări excepționale

Generalul Virgil Bălăceanu a explicat când sunt chemați sub arme rezerviștii și care este termenul de prezentare. „El este chemat în situația stărilor excepționale. Noi avem 4 stări excepționale. E vorba de starea de urgență, starea de asediu, starea de mobilizare, starea e război. Atunci i se suspendă contractul cu Armata și este chemat fie pentru instruire, fie pentru îndeplinirea unor misiuni.

În momentul în care el e mobilizat, el e plătit ca un militar în activitate, similar funcției sale. Este plătit de către Armată. Primește mai mulți bani pe perioada respectivă, asta în condițiile în care, probabil, pe perioada respectivă, se pot acorda și niște stimulente pentru că acționezi gata de îndeplinirea unei misiuni, iar pe timpul îndeplinirii misiunii, în mod sigur, se aplică alte principii de salarizare care să-i motiveze pe cei de pe front. Și rușii și ucrainienii au aplicat alte principii de salarizare pe perioada războiului față de perioada de pace.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu este exclus. Se discută despre unul voluntar, pentru cei între 18 şi 35 de ani

„El trebuie să se prezinte în 15 zile după ce a fost notificat pentru activități  pe timpul stării de mobilizare, stării de război. Au fost niște modificări ale legii, legea nu a avut la început succes, iarăși o greșeală politică pentru că la început indemnizația era doar 10%, nu 30% și atunci nu am acoperit ceea ce ne-am planificat. Noi planificasem și erau bugetate funcțiile peste 11.000 de rezerviști voluntari, avem cam peste 3000, dar ușile rămân deschise din toate punctele de vedere.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Serviciu militar voluntar plătit

Potrivit generalului, pe lângă motivația financiară care îi determină pe mulți să devină rezerviști voluntari, mai există și motivația de a cunoaște un alt domeniu, dar și de adrenalină.

„Am vorbit de motivația financiară, există și motivația de a cunoaște un alt domeniu, este și motivația de adrenalină pentru că vezi ce înseamnă să fii militar, să tragi cu armamentul din dotare. Să sperăm că printr-o preocupare mai mare a comandanților să tragă cu toate categoriile din dotare. E ultima decizie luată de Statul Major al Apărării ca să motiveze mai mulți cetățeni, bărbați și femei, cu și fără pregătire militară, să vină pentru că lucrurile sunt adevărate, sunt spectaculoase. Adică în 3 săptămâni devii sublocotenent al Armatei României. Rămâne ca pregătirea să fie completată în următorii ani, în următoarele perioade de convocare de 15 zile.”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Letonia reintroduce armata obligatorie, cei care refuză încorporarea riscă închisoare. România vrea serviciul militar voluntar de 4 luni. Prima reacţie a lui Iohannis

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Leguma din România cu o producție record. A ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram
Capital.ro
Cutremur în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a recunoscut: EL A TĂIAT
Playtech.ro
Noua CUCERIRE a lui Bădălău e PERFECTĂ: Cum arată în COSTUM DE BAIE! Bianca Drăgușanu e istorie
DailyBusiness
Lovitură din partea BNR! Se întâmplă chiar AZI cu toate creditele în LEI
Adevarul
Beneficiile candidaturii lui Iohannis la șefia NATO pentru țară și dimensiunea „eșecului” ANALIZĂ
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Vestea momentului despre pensii. Cine nu primește niciun ban în plus la 1 septembrie
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit după ea, la petrecere!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cea mai frumoasă prezentatoare TV, apariție aproape interzisă la Euro! Eva ridică temperatura mai ceva decât canicula
kanald.ro
Iancu Sterp și Denisa Coțolan și-au pus fanii pe jar! „Fetiță sau băiat?”. Detaliul care i-a dat de gol
Capital.ro
Atenție la această bancnotă! Alertă de la BNR pentru românii care au bani cash la saltea
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsie: Cum au murit, de fapt, Ovidiu și părinții lui
substantial.ro
Avarii la patru autoturisme pe Autostrada București-Pitești din cauza unui rost de dilatație defect
MediaFlux
GIGI BECALI, cum NU L-AȚI VĂZUT NICIODATĂ! PATRONUL FCSB, la BUSTUL GOL și în ȘLAPI lucrând la BISERICĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?