Generalul Virgil Bălăceanu oferă alternativa la serviciul militar obligatoriu: „Un serviciu voluntar soldat în termen. Durează patru luni de zile, veţi primi trei salarii medii pe economie”

După ce șeful Armatei, gen. Gheorghiță Vlad, a avertizat că România are nevoie rapid de o nouă lege privind pregătirea populației pentru apărare, șeful Asociației Ofițerilor în Rezervă, Virgil Bălăceanu, spune că se poate ajunge din nou la armată obligatorie, în lipsa unei actualizări a legislației actuale.

15 feb. 2024, 15:06
Generalul Virgil Bălăceanu oferă alternativa la serviciul militar obligatoriu: „Un serviciu voluntar soldat în termen. Durează patru luni de zile, veţi primi trei salarii medii pe economie”

Virgil Bălăceanu crede că reintroducerea stagiului militar obligatoriu poate fi evitată, dacă printr-o nouă lege se instituie un serviciu voluntar, care ar putea fi şi remunerat.

„Vă propun să vorbim despre pace. Şi să vedem cum ne pregătim de război, astfel încât premisele unui război să fie cât mai îndepărtate.

Deci nu mergem pe stradă şi-l întrebăm pe X sau pe Y „aţi participa la apărarea ţării?”. El înţelege serviciul militar obligatoriu. Îl întrebăm „Ministerul Apărării are un serviciu voluntar soldat în termen. Durează patru luni de zile, veţi primi trei salarii medii pe economie la terminarea acestui stagiu. Sunteţi interesat să ştiţi să trageţi cu arma? Sunteţi interesat de măsurile de prim ajutor? Sunteţi interesat de modul în care trebuie să acţionăm? Sunteţi pasionat de orientarea pe timp de noapte? Vă place sportul?” şi aşa mai departe.

Dacă Ucraina nu va fi sprijinită consistent de către occidentali, Federaţia Rusă nu se va limita la Donbas si va deschide cel mai probabil un culoar, să-i spunem Culoarul Crimeea, cu un cap de pod în Transnistria, cu consecinţe dezastruoase asupra economiei.

Armata României, aşa cum este ea, rezistă.”, a declarat Virgil Bălăceanu.

Citeşte şi: Nicuşor Dan nu se opreşte din visat! „În acest moment, PNL nu mă sprijină pentru alegerile viitoare, dar încă nu suntem în campanie electorală”. Ce spune de apa caldă promisă înainte de alegeri

În România, acum sunt 55.000 de rezerviști apți de luptă, explică pentru Europa Liberă președintele Asociației Ofițerilor în Revervă.

„Rezerva noastră (n.r. de rezerviști) a rămas la nivelul anului 2007”, spune șeful SMA. Este anul în care România a renunțat la armata obligatorie, la trei ani după intrarea în Organizația Atlanticului de Nord (NATO).

Ce cere acum șeful Armatei este ca Parlamentul să voteze înnoirea actualei legi privind pregătirea populației pentru apărare (Legea nr. 446/2006), emisă în 2006 și actualizată în 2012 (Legea nr. 128/12 iulie 2012).

Proiectul de modificare a legii a fost depus la Parlament acum trei ani, dar nu a fost votat nici acum, în ciuda solicitărilor repetate ale mai multor oficiali din Ministerul Apărării.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu nu s-a dus cu mâna goală la Papa Francisc și Georgia Meloni! Cadourile dulci pe care le-a dus premierul din România