Angajări IKEA 2023, sunt salarii atractive, plus vouchere de vacanţă, abonament medical şi bonus de weekend. Sunt disponibile 250 de posturi

IKEA, cel mai mare retailer mondial de mobilă pentru casă, a lansat programul de recrutare în masă, deschizând peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin IKEA Timișoara.

01 feb. 2023, 09:38
Angajări IKEA 2023, sunt salarii atractive, plus vouchere de vacanţă, abonament medical şi bonus de weekend. Sunt disponibile 250 de posturi

Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după București, în planul de expansiune al IKEA România și IKEA Europa de Sud-Est, iar compania depune toate eforturile pentru a asigura condițiile necesare deschiderii. IKEA își propune să deschidă magazinul din Timișoara în vara acestui an, astfel încât să ofere posibilitatea tuturor oamenilor din vestul României de a se bucura de soluțiile de amenajare bine concepute, funcționale, durabile și sustenabile cu care IKEA și-a obișnuit clienții: o multitudine de servicii, accesibilitate online si offline și o experiență plăcută pentru toată familia, potrivit economica.net.

A treia unitate IKEA din România are ca termen de inaugurare vara acestui an, a declarat pentru Economica Adriana Petre, manager al departamentului People and Culture din cadrul companiei.

Compania a angajat deja aproximativ 50 de persoane pentru noul magazin, iar în prezent caută să recruteze încă 250. Există mai multe roluri disponibile în departamentele operaționale, precum vânzări, logistică, relații cu clienții, restaurant. Viitorii colegi sunt invitați să verifice posturile vacante pe  www.IKEA.ro, secțiunea Lucrând pentru IKEA.

„În prezent, finalizăm procesele interne înaintate pentru finalizarea construcției magazinului nostru. În același timp, facem toate acțiunile necesare în procesul de autorizare, așa că ambiția noastră este să deschidem undeva în vara anului 2023”, a declarat Petre fără a oferi o dată mai exactă pentru sursa citată.

Alertă la IKEA. Unul dintre produsele alimentare preferate ale românilor trebuie returnat, de urgență. Ce s-a descoperit în mâncare

În momentul de față compania a demarat procesul de angajare în masă pentru IKEA Timișoara, compania având nevoie de 250 de oameni în aproape toate departamentele. „Pentru 2023 prioritatea noastră este magazinul IKEA Timișoara unde ni se vor alătura aproximativ 300 de colegi noi. Avem deschise roluri, în acest moment, în majoritatea departamentelor operaționale unde mai avem nevoie de aproximativ 250 de colegi ( departament de vânzări, logistică, relații clienți, mentenanță, resurse umane)”, mai spune managerul.

În ceea ce privește provocările legate de angajarea unui număr atât de mare de persoane, managerul IKEA spune că acestea țin atât de șomajul redus, cât și de specificitățile muncii în retail.

Timișul avea potrivit ultimelor date disponibile o rată a șomajului de sub 1%. „Cele mai mari provocări privind recrutarea consier că ar fi lipsa posibilităților de a lucra de acasă sau în format hibrid. Prin natura muncii în sectorul de retail  este nevoie să vii în magazin de luni până duminică, să lucrezi în schimburi, în zile de week-end și aici vine provocarea cu care orice retailer cred că se confruntă.  O altă provocare, dacă ne referim specific la zona de vest a țării, reprezintă rata mică a șomajului”, explică Petre.

Pentru IKEA, provocările legate de atragerea de personal nu este însă  atât de mare încât să recurgă la angajați din afara spațiului UE. În schimb, printr-un program „Abilităţi pentru angajare”, creat în 2021 pentru a oferi  refugiaților sprijin pentru a se integra, IKEA îți doreste cel puțin 20 de colegi, nu neapărat din Ucraina.

IKEA a retras de la vânzare unul dintre cele mai populare produse. Risc mare de accidentare

„Scopul acestuia este de a oferi refugiaților oportunitatea de a cunoaște mai bine piața forței de muncă din România și de a se alătura unei echipe în cadrul căreia vor putea dobândi abilități noi, atât pe plan profesional, cât și personal. La finalul stagiului de pregătire, cei înscriși în program pot opta pentru angajarea în cadrul IKEA sau pot căuta oportunități de angajare în afara companiei. În primii doi ani, programul a avut un grad de retenție de 42%. La momentul de față, în echipa noastră se regăsesc șapte colegi refugiați angajați, doi dintre aceștia venind din Ucraina, iar ceilalți cinci din țări din lumea a treia”, mai spune managerul.

„Antidoturile” la lipsa de personal în cazul IKEA, mai precizează aceasta, sunt și afinitatea pentru brand și pachetul de beneficii.

Cât câștigă angajații IKEA

IKEA beneficiază de un pachet complet de beneficii, care include abonament medical la o clinică privată, asigurare de viață, tichete de masă, decontare lunară parțială a cheltuielilor de transport, vouchere de vacanță, concediu de odihnă suplimentar, indemnizație suplimentară pentru turele de weekend și de noapte, bonusuri de performanță și planuri de pensie, în funcție de vechimea în cadrul companiei.

Potrivit lui Petre, în IKEA nu există angajați plătiți cu salariul minim pe economie și nici nu lucrează cu angajați temporari. Însă, lucrează cu contracte part-time. De asemenea, compania actualizeaază salariile anual și, în afară de salariul de bază, angajații de la IKEA primesc tichete de masă, decontarea transportului, voucher de vacanță, mai multe zile de vacanță în funcție de vechimea în IKEA, reduceri de 15% la produsele din toate magazinele IKEA din lume, servicii medicale gratuite la  furnizori privați, asigurare de sănătate, decontare pentru activități de teambuilding, cadouri pentru zile naștere, aniversări în muncă, ajutor financiar dintr-un fond de solidaritate, în caz de diferite urgențe.  De asemenea, compania oferă un sprijin parental care întregește salariul, având în veder că, potrivit legislației în vigoare, statul plătește 85% din contravaloarea acestuia. Nu în ultimul rând, tații beneficiază de o lună în plus față de lună acordată prin lege, în care pot sta acasă cu copilul, fiind plătiți de angajator 100%, iar după revenirea din concediul de maternitate, angajatele primesc actualizările de salariu la nivelul actual. Nu în ultimul rând, IKEA oferă bonusuri de performanță care se ridică până la 150% din salariul net lunar.

„La IKEA, politica de recrutare se bazează pe diversitate și incluziune, oferind posibilități egale de angajare tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, gen, etnie, experiență de muncă, dizabilități, religie, orientare sexuală sau orice altă dimensiune a identității lor. Ca practică generală, IKEA lucrează cu personal angajat direct în cadrul companiei, recrutând conform politicii de selecție a Ingka Group.

În ceea ce privește colaborarea cu agenții de leasing de personal, în anul 2022, în intervalul octombrie-decembrie, IKEA a colaborat cu o astfel de firmă, cu scopul de a acoperi o nevoie punctuală în întâmpinarea noului sezon, dar și de a explora ce potențial există pentru angajări permanente. „A fost prima colaborare de acest gen și rămâne o situație singulară, întrucât IKEA nu obișnuiește să colaboreze cu agenții de leasing de personal. Colaborarea a implicat angajarea a cinci oameni prin intermediul unei astfel de agenții. Aceștia s-au bucurat de toate beneficiile la care au fost eligibili în calitate de angajați IKEA, în baza nivelului de senioritate din companie.”, ne-a povestit managerul IKEA.

Mai multe detalii, pe economica.net