Angajări în armată 2023: MApN organizează o nouă sesiune de recrutare pentru posturile de REZERVIST VOLUNTAR

În România, armata se face pe bază de voluntariat, nu mia este obligatorie decât în situaţie de extremă urgenţă, astfel că MApN face recrutări pe regiuni.

01 nov. 2023, 18:06
Angajări în armată 2023: MApN organizează o nouă sesiune de recrutare pentru posturile de REZERVIST VOLUNTAR

MApN face o nouă sesiune de recrutare până pe 10 noiembrie 2023. Cetățenii care doresc sa îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata Romaniei pot opta pentru cele 1120 de locuri de ofițeri, maiștri militari, subofițeri sau gradați și soldați, disponibile la nivel național La nivelul județului Alba, sunt disponibile 13 locuri pentru ofițeri, 1 loc pentru maiștri militari și 9 locuri pentru subofițeri.

Anunţ de ultimă oră al ministrului apărării despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Angel Tîlvăr: „Chemarea la arme, posibilă în stare de asediu”

La prezentarea pentru înscriere se va completa o cerere de înscriere iar candidații vor avea următoarele documente asupra lor:

– actul de identitate, în original si în copie;
– certificatul de naștere, original și copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobandite în viața civilă, în original și în copie;
– permisul de conducere valabil, în original și în copie, daca este cazul;
– livretul militar, în original și în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

Te poţi informa și aici

Înscrierile pentru cetățenii cu domiciliul in județul Alba au loc la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrul militar județean Alba situat în mun. Alba-Iulia, str. Regina Maria, nr. 6, telefon 0258.811.989. Vă așteptam alături de noi!”, se arată în anunţul MApN.

În perioada când sunt chemaţi la instrucţie, rezerviştii sunt plătiţi la fel ca un militar profesionist. De exemplu, un soldat poate ajunge cam la 1.800 de lei. Pentru restul perioadei, când stau acasă şi pot merge la serviciu, rezerviştii primesc lunar 30 la sută din solda de grad şi funcţie, ceea ce înseamnă, tot pentru un soldat, puţin peste 500 de lei.

Citeşte şi: Armata ar putea redeveni obligatorie în România. „Noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”

MApN lucrează la o lege de introducere a serviciului militar pe bază de voluntariat. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor putea alege stagii de instrucţie de patru luni. La final, vor primii contravaloarea a trei salarii medii brute şi vor intra în rezerva operaţională a armatei pregătită pentru înrolare în caz de mobilizare sau război.

Documentele necesare pentru recrutare, potrivit MApN

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Citeşte şi Unde se află buncărul antiatomic complet dotat din Bucureşti. Este conectat subteran cu MApN şi Palatul Cotroceni VIDEO

Salarii între 2.000 şi 18.000 de lei în MApN

Printre cele mai căutate sunt poliţie militară, geniu, aviaţie sau forţe pentru operaţii speciale.

Cel mai mic salariu câştigat de un soldat este de două mii de lei şi poate ajunge până la 4.200, în funcţie de arma pe care o alege. În cazul subofiţerilor şi ofiţerilor lefurile sunt mult mai mari. Un ofiţer cu funcţie de comandă poate câştiga peste 18.000 de lei.

Iată, care sunt, cu aproximație, salariile în Armata Română:

  • soldat: minimum 2.000

maximum 4.200 lei

  • subofiţer: minimum 2284 lei

maximum 4932 lei

  • ofiţer: minimum 2733 lei

maximum 18.142 lei

EXCLUSIV Dana Budeanu insistă cu armata obligatorie: „Pai la noi bărbaţii umblă cu gleznele prin oraş şi cică să luptăm cu Putin? Păi cine?”

Armata ar putea redeveni obligatorie în România. „Noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”

Armata ar putea redeveni obligatorie în România. Posibilitatea ca stagiul militar să fie reintrodus în România există, însă doar în condițiile în care nu va crește numărul rezerviștilor. Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, a spus că România are sub 2.000 de rezerviști voluntari, în timp ce Polonia are 38.000.

Citește și CSAT, decizii importante legate de consumul de droguri în rândul tinerilor şi evoluţia situaţiei de securitate la Marea Neagră 

Armata ar putea redeveni obligatorie în România

„La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti. (…) E nevoie şi de pregătirea rezervei operaţionale, cei care au îndeplinit stagiul militar până în 2007. Toate aceste probleme sunt cuprinse, ca amendamente, la legea de pregătire a populaţiei pentru apărare. Întrebaţi-i şi pe parlamentari de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de doi ani, se fac 3 ani”, a declarat generalul.

Dacă rezerva Armatei României nu va fi refăcută pe principiile voluntariatului, e posibil ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus.

Legea „introduce serviciul militar soldat în termen, 4 luni de zile şi cu motivaţii financiare, care nu discutăm acest element acum. (…) Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului, atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a mai spus Virgil Bălăceanu, la Prima News.

Citește și Codul Penal se modifică. Se suplimentează pedepsele pentru persoanele condamnate definitiv. Ciolacu: „Își vor dubla pedepsele”

Potrivit generalului, nu toți cei selecționați ca rezerviști voluntari ajung să fie încadrați.

„Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.