Angajări la stat 2022. Numărul bugetarilor a crescut cu peste 80% faţă de 2020

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în primele şase luni ale anului s-au angajat aproape 5.800 de persoane în administraţia publică, cu peste 80 la sută mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2020.

06 iul. 2022, 13:17
Angajări la stat 2022. Numărul bugetarilor a crescut cu peste 80% faţă de 2020

Angajări la stat 2022. Numărul funcţionarilor publici a crescut în primele şase luni ale anului cu 23 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 şi cu 87 la sută faţă de primul semestru din 2020.

Angajări la stat 2022. Aproape 5.800 de funcţionari publici angajaţi în primele luni ale anului

Circa 5.800 de funcţionari publici au fost recrutaţi în primele şase luni din 2022, dintre care circa 400 în funcţii de conducere, conform datelor furnizate Ziarului Financiar de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).

Numărul acestora a fost cu 23 la sută mai mare decât în 2021, atunci când, în aceeaşi perioadă au fost angajaţi aproximativ 4.750 de funcţionari publici, dintre care 495 în funcţii de conducere.

În aceeaşi perioadă din anul 2020 au fost recrutaţi aproape 3.100 de funcţionari, dintre care 374 pentru funcţii de conducere, potrivit sursei citate.

Reamintim că Guvernul a aprobat, recent, prin ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Citeşte şi Angajări la stat: Jandarmeria Română scoate la concurs 1.200 de posturi. Ce condiții trebuie îndeplinite + cât este salariul

 Tot ce trebuie să ştii dacă vânezi un job într-o instituţie publică. Ce trebuie să faci ca să-l obţii

Cei care caută un loc de muncă la stat trebuie să intre pe site-ul posturi.gov.ro. Aici sunt toate locurile de muncă disponibile din toată ţara. Joburile sunt ierarhizate în conformitate cu nivelul funcției, județele și instituțiile în care sunt disponibile locurile vacante.

Pentru a te putea angaja la stat trebuie să îndeplineşti câteva condiţii:

să ai cetățenia română și domiciliul în România;

să cunoşti limba română, scris și vorbit;

să ai cel puţin 18 ani împliniți;

să ai capacitate deplină de exercițiu;

să ai  o stare de sănătate corespunzătoare funcției publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;

să îndeplineşti  condițiile de studiu prevăzute de lege pentru funcția publică;

să îndeplinești condițiile specifice pentru ocuparea funcției publice;

să nu ai cazier

să nu fi fost dat afară  dintr-o funcție publică pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

nu ai desfășurat activitate de poliție politică, astfel cum este definită prin lege.

Trebuie să mai ştii că toate joburile de la stat sunt atribuite pe bază de concurs. Mai întâi, trebuie să depui un dosar, după care vei da o probă scrisă, apoi un interviu.

Ce trebuie să conțină dosarul de concurs

formularul de înscriere;

copia actului de identitate;

copiile diplomelor de studii și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări;

copia carnetului de muncă sau, după caz, o adeverință care să ateste vechimea în muncă și, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice;

cazierul judiciar;

adeverința care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;

declarația pe propria răspundere sau adeverința care să ateste că nu a desfășurat activități de poliție politică.

Citeşte şi Angajări la stat pe salarii şi sporuri fabuloase. Nu e nevoie de studii specifice, iar concursul are o singură probă!