Angajaţi ai unei universităţi din Arad, trimişi în judecată pentru corupţie: le dădeau studenţilor prin WhatsApp răspunsurile la teste

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane - soţ şi soţie - în dosarul care vizează fapte de corupţie la universităţi din Arad. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul banilor, au transmis studenţilor, prin SMS sau WhatsApp, răspunsurile la teste.
Romania TV
09 mai 2019, 11:36
Angajaţi ai unei universităţi din Arad, trimişi în judecată pentru corupţie: le dădeau studenţilor prin WhatsApp răspunsurile la teste

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, soţ şi soţie, pentru săvârşirea a zeci de fapte de luare de mită, fals informatic, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, acces ilegal la un sistem informatic şi de trafic de influenţă în formă continuată, potrivit news.ro.

„Cel dintâi inculpat, în calitate de informatician în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, contra unor sume de bani (în total 5.350 euro), prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unor înţelegeri anterioare şi furnizării unor date necesare stabilite anterior cu unii studenţii, a transmis direct sau prin intermediul celui de al doilea inculpat, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea unor date informatice la solicitarea studenţilor respectivi şi anume a răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către acei studenţi, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Anchetatorii au mai precizat că, în calitate de informatician, având dreptul de acces limitat, în anul universitar 2015-2016, a accesat fără drept conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor folosind fără drept userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea fără drept studenţilor, sau pentru modificarea unor date informatice.

Sursa citată menţionează că ulterior, în anul universitar 2016- 2017, deşi nu mai deţinea calitatea de angajat al departamentului IT, prin intermediul unui router instalat în acest sens a accesat fără drept conturile unor studenţi ca urmare a furnizării de către aceştia în baza unor înţelegeri anterioare a userului şi a parolei, în vederea vizualizării răspunsurilor oferite de studenţi în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

Totodată, în perioada 2016-2017, a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare sau asupra informaticienilor, a primit sume de bani (în total 4.300 de euro) de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

„Cel de al doilea inculpat, în calitate de asistent universitar în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare dar şi asupra informaticienilor, (fiind căsătorită cu primul inculpat) a primit sume de bani de la studenţi (în total 6.750 de euro), pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare în scopul de a asigura studenţilor, cumpărători de influenţă, promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor date informatice, (nota obţinută la examen sau răspunsurile greşite oferite de către student)”, au mai precizat procurorii.

În acest mod au fost ajutaţi să promoveze examenele semestriale sau de an un număr de 116 studenţi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru săvârşirea infracţiuniilor de cumpărare de influenţă, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals informatic, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

În această cauză au mai fost încheiate un număr de 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

Totodată, a fost dispusă disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise, mieruri, pentru soluţionare Tribunalului Arad.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
De cele restaurantele Burger King și McDonald’s sunt deseori apropiate unul de celălalt în mall-uri. Situația nu este una întâmplătoare
Capital.ro
România a pierdut o imensitate. A fost legenda țării. Era iubită de regi și președinți
Playtech.ro
Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Desert delicios, cu vanilie și biscuiți. Prăjitura nu se coace
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Zeci de școli și grădinițe ÎNCHISE astăzi! Elevii care stau acasă. Lista completă
Cancan.ro
Speranță în tragedia lui Ganea! Mitică Dragomir, veste de ultimă oră despre fiul fostului fotbalist, internat în stare gravă: Am auzit că
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Prima decizie luată de președintele Nicușor Dan. Românii s-au enervat
MediaFlux
Telefoanele mobile interzise începând cu 20 iunie 2025. Reglementările UE vizează și România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor