Angajaţi ai unei universităţi din Arad, trimişi în judecată pentru corupţie: le dădeau studenţilor prin WhatsApp răspunsurile la teste

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane - soţ şi soţie - în dosarul care vizează fapte de corupţie la universităţi din Arad. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul banilor, au transmis studenţilor, prin SMS sau WhatsApp, răspunsurile la teste.
Romania TV
09 mai 2019, 11:36
Angajaţi ai unei universităţi din Arad, trimişi în judecată pentru corupţie: le dădeau studenţilor prin WhatsApp răspunsurile la teste

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, soţ şi soţie, pentru săvârşirea a zeci de fapte de luare de mită, fals informatic, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, acces ilegal la un sistem informatic şi de trafic de influenţă în formă continuată, potrivit news.ro.

„Cel dintâi inculpat, în calitate de informatician în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, contra unor sume de bani (în total 5.350 euro), prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unor înţelegeri anterioare şi furnizării unor date necesare stabilite anterior cu unii studenţii, a transmis direct sau prin intermediul celui de al doilea inculpat, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea unor date informatice la solicitarea studenţilor respectivi şi anume a răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către acei studenţi, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Anchetatorii au mai precizat că, în calitate de informatician, având dreptul de acces limitat, în anul universitar 2015-2016, a accesat fără drept conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor folosind fără drept userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea fără drept studenţilor, sau pentru modificarea unor date informatice.

Sursa citată menţionează că ulterior, în anul universitar 2016- 2017, deşi nu mai deţinea calitatea de angajat al departamentului IT, prin intermediul unui router instalat în acest sens a accesat fără drept conturile unor studenţi ca urmare a furnizării de către aceştia în baza unor înţelegeri anterioare a userului şi a parolei, în vederea vizualizării răspunsurilor oferite de studenţi în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

Totodată, în perioada 2016-2017, a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare sau asupra informaticienilor, a primit sume de bani (în total 4.300 de euro) de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

„Cel de al doilea inculpat, în calitate de asistent universitar în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare dar şi asupra informaticienilor, (fiind căsătorită cu primul inculpat) a primit sume de bani de la studenţi (în total 6.750 de euro), pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare în scopul de a asigura studenţilor, cumpărători de influenţă, promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor date informatice, (nota obţinută la examen sau răspunsurile greşite oferite de către student)”, au mai precizat procurorii.

În acest mod au fost ajutaţi să promoveze examenele semestriale sau de an un număr de 116 studenţi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru săvârşirea infracţiuniilor de cumpărare de influenţă, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals informatic, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

În această cauză au mai fost încheiate un număr de 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

Totodată, a fost dispusă disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise, mieruri, pentru soluţionare Tribunalului Arad.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”