Angajaţi ai unei universităţi din Arad, trimişi în judecată pentru corupţie: le dădeau studenţilor prin WhatsApp răspunsurile la teste

Publicat: Joi, 09 Mai 2019 14:36 // Actualizat: Joi, 09 Mai 2019 14:36 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane - soţ şi soţie - în dosarul care vizează fapte de corupţie la universităţi din Arad. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul banilor, au transmis studenţilor, prin SMS sau WhatsApp, răspunsurile la teste.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, soţ şi soţie, pentru săvârşirea a zeci de fapte de luare de mită, fals informatic, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, acces ilegal la un sistem informatic şi de trafic de influenţă în formă continuată, potrivit news.ro.

"Cel dintâi inculpat, în calitate de informatician în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, contra unor sume de bani (în total 5.350 euro), prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unor înţelegeri anterioare şi furnizării unor date necesare stabilite anterior cu unii studenţii, a transmis direct sau prin intermediul celui de al doilea inculpat, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea unor date informatice la solicitarea studenţilor respectivi şi anume a răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către acei studenţi, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Anchetatorii au mai precizat că, în calitate de informatician, având dreptul de acces limitat, în anul universitar 2015-2016, a accesat fără drept conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor folosind fără drept userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea fără drept studenţilor, sau pentru modificarea unor date informatice.

Sursa citată menţionează că ulterior, în anul universitar 2016- 2017, deşi nu mai deţinea calitatea de angajat al departamentului IT, prin intermediul unui router instalat în acest sens a accesat fără drept conturile unor studenţi ca urmare a furnizării de către aceştia în baza unor înţelegeri anterioare a userului şi a parolei, în vederea vizualizării răspunsurilor oferite de studenţi în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

Totodată, în perioada 2016-2017, a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare sau asupra informaticienilor, a primit sume de bani (în total 4.300 de euro) de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

"Cel de al doilea inculpat, în calitate de asistent universitar în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare dar şi asupra informaticienilor, (fiind căsătorită cu primul inculpat) a primit sume de bani de la studenţi (în total 6.750 de euro), pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare în scopul de a asigura studenţilor, cumpărători de influenţă, promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor date informatice, (nota obţinută la examen sau răspunsurile greşite oferite de către student)", au mai precizat procurorii.

În acest mod au fost ajutaţi să promoveze examenele semestriale sau de an un număr de 116 studenţi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru săvârşirea infracţiuniilor de cumpărare de influenţă, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals informatic, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

În această cauză au mai fost încheiate un număr de 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

Totodată, a fost dispusă disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise, mieruri, pentru soluţionare Tribunalului Arad.

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coruptie universitate Arad
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 mai 10:48
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Sunt nr.1 ,nu am murit,a luat doar din sarme,nu pe mine.Cand se yice du/te sau ma duc nu inseamna ca mor sau sa moara.
10 mai 02:38
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
REPS; SAPUSER ;SAPLZGROUPFUNCTION; ZHELLOWORDLPROGRAM sunt folosite in programul SAP.
10 mai 01:47
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
La Fundatie m-a amenintat cineva ca-mi face plangere la politie ca i-am zis ca ia ,a lua ceva,e in romaneste si ca in germana ja inseamna doar da si ca el intelege doar germana.Nu puteam sa scriu in niciun context,cat de rau mi-ar fi fost ca ja inseamna a lua si nu da. La supermarket casiera mi-a zis ca face o camera dubla pentru mine si pentru mama ca ne considera cu dizabilitati.
10 mai 01:33
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Preturile cu 2 si 9 ,cu 29 de euro sau 92 le pun pentru noi cand nu vor sa ne faca nebuni si cu 23 sau 32 Euro cand vor sa ne faca nebuni,adica se joaca pe buzunarul nostru si se distreaza pe viata noastra ca sa le fie bine fara sa faca niciun efort,distrandu-se ca ne fac noua rau.Am scris ca mormaie cineva .Imi cer scuze.Vorbeste la frecventa foarte joasa si nu inteleg.
09 mai 20:05
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Sunt si oameni cu bani grei in oras.Sunt prin apropiere de blocul unde stau oameni care-si iau cate trei Forduri albe cum isi iau altii un suc la o plimbare.
09 mai 20:00
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Sunt niste tineri prin oras care seamana cu fratele meu si cu sotia lui.Au tehnologii speciale,de copiere,de raiere, de capare.
09 mai 19:45
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Presedintele a zis ''gewählt werden''de la ceva verde,folosit si cu sensul pentru viitor.
1
EUR
4.8026
RON
22 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H