Angajaţii care lucrează de acasă ar trebui să primească bani în plus. Utilităţile şi o parte din chirie ar trebui decontate. Avocat: „Angajatul pune la dispoziţie doar capacitatea de muncă”

Companiile care au decis să-şi trimită angajaţii să lucreze de acasă ar trebui să le deconteze salariaţilor o parte din chirie şi utilităţile care au costuri mari. Asta susţine Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii, care explică faptul că "în contractul individual de muncă se spune foarte clar că angajatul pune la dispoziţie doar capacitatea de muncă"

18 dec. 2020, 11:58
Angajaţii care lucrează de acasă ar trebui să primească bani în plus. Utilităţile şi o parte din chirie ar trebui decontate. Avocat: „Angajatul pune la dispoziţie doar capacitatea de muncă”
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Angajatorii trebuie să suporte mai multe cheltuieli pentru angajaţii care lucrează de acasă din cauza pandemiei de COVID-19.

„În opinia mea, angajatorul trebuie să plătească angajatului care lucrează de acasă o parte din chirie, o parte din facturile la utilităţi, pentru că în contractul individual de muncă se spune foarte clar că angajatul pune la dispoziţie doar capacitatea de muncă.

În acest moment, am pe rolul Tribunalului Bucureşti un dosar în care un angajat cere suportarea cheltuielilor de întreţinere, precum şi a ratei la bancă“, a explicat avocatul Costel Gîlcă, pentru Ziarul Financiar.

Citeşte şi: Care sunt cele 10 spitale ce vor avea primele doze de vaccin anti-Covid. Ar putea ajunge în România în perioada 26-31 decembrie

Angajaţii care lucrează de acasă ar trebui să primească bani în plus. Cum s-au schimbat relaţiile de muncă din cauza pandemiei COVID-19

Avocatul specializat în dreptul muncii susţine că anul 2020 aduce o modificare fundamentală a relaţiilor de muncă pe termen lung.

„Tot ceea ce ştiam noi înainte de anul 2020 din perspectiva relaţiilor de muncă strict industriale se modifică în mod fundamental, o modificare care nu este doar pentru anul 2020, ci o schimbare de paradigmă pe termen foarte lung. Schimbarea de paradigmă în relaţiile de muncă nu a dat-o neapărat COVID-ul, ci tehnologia informaţiilor în primul rând şi apoi inteligenţa artificială”, a mai precizat avocatul.

Citeşte şi: Marea Britanie va avea cea mai drastică scădere economică din ultimii 300 de ani. Ministrul Finanţelor prevede un şomaj record în Regat

De asemenea, Costel Gîlcă este de părere că în această perioadă de pandemie asistăm la o întoarcere a relaţiilor de muncă la cele de dinainte de perioada industrializării.

Citeşte şi: Regele Suediei declară eşecul ţării sale în gestionarea pandemiei: „Oamenii au suferit enorm, în condiţii dificile”