Regele Suediei declară eşecul ţării sale în gestionarea pandemiei: „Oamenii au suferit enorm, în condiţii dificile”

Regele Suediei consideră că ţara sa a eșuat în abordarea față de pandemia de coronavirus, atitudinea autorităţilor de la Stockholm fiind greșită, iar din această cauză oamenii au suferit enorm.

18 dec. 2020, 10:10
Regele Suediei declară eşecul ţării sale în gestionarea pandemiei: „Oamenii au suferit enorm, în condiţii dificile”

”Cred că am eșuat în gestionarea pandemiei”, a recunoscut regele Carl Gustav al XVI-lea în cadrul emisiunii de la SVT – televiziunea națională din Suedia, într-un extras din emisiune, dat publicității miercuri. Întregul interviu urmează să fie difuzat în data de 21 decembrie.

Am avut un număr mare de decese și asta este groaznic. Ne aduce la toți suferință. Suedezii au suferit enorm, în condiții dificile. Ne gândim la famiile care nu și-au putut lua adio de la cei decedați. Cred că este o experiență dură și traumatică”, a spus regele, citat de Daily Mail.

Inclusiv fiul și nora sa au fost testați pozitiv la coronavirus, luna trecută.

Citeşte şi Coronavirus în Suedia. Sunt mai multe decese decât în noiembrie 1918, anul în care a izbucnit gripa spaniolă

În primăvară, atitudinea relaxată a guvernului față de virus a fost susținută pe scară largă de suedezi. Pe măsură însă ce pandemia a avansat și a produs un număr tot mai mare de morți, mai ales la căminele de bătrâni, criticile s-au înmulțit.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Stefan Lofven a spus că experții suedezi au judecat greșit și nu au prevăzut apariția celui de-al doilea val de coronavirus. Ei nu au luat măsurile adecvate pentru a-l preîntâmpina, iar ca o consecință au fost infectate aproape 250.000 de persoane în toamnă și iarnă. Guvernul s-a văzut astfel nevoit să ia cele mai dure măsuri de până acum, pentru gestionarea pandemiei. A limitat adunările publice la opt persoane și a interzis vânzările de alcool după ora 22.00. Cu toate acestea, încă nu a impus obligativitatea măștilor de protecție. Premierul Lofven a apărat strategia generală a țării, dar a recunoscut că Suedia nu a reușit să protejeze persoanele în vârstă.