Angajații din România ar putea munci doar 4 zile pe săptămână. Marius Budăi: „E o chestiune extrem de serioasă”

Guvernul ia în calcul ca săptămâna de lucru în România să fie redusă de la cinci, la patru zile pe săptămână. Marius Budăi a anunțat demersuri în acest sens.

18 apr. 2022, 15:53
Angajații din România ar putea munci doar 4 zile pe săptămână. Marius Budăi: „E o chestiune extrem de serioasă”

Proiectul reducerii săptămânii de lucru cu o zi revine în atenția politicienilor români. Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit de curând despre posibilitatea implementării săptămânii de lucru de patru zile.

80% dintre români și-ar dori să muncească săptămânal doar patru zile pe săptămână, o opțiune luată în calcul de Ministerul Muncii. Marius Budăi a anunțat că e nevoie de un dialog între specialiști din ministere, respectiv patronate și sindicate.

Dacă toate entitățile implicate vor ajunge la o înțelegere, Marius Budăi va susține implementarea săptămânii de lucru de patru zile.

„E o chestiune extrem de serioasă, trebuie dezbătută. Sunt țări în Europa care au implementat deja acest lucru, se discută și în Belgia, acum, din câte știu, pentru o posibilitate, nu obligativitate. Eu cred că discuția ar trebui să pornească cu specialiști din Ministerul Sănătății, din Ministerul Muncii, patronate și sindicate. Propunerea este extrem de serioasă și trebuie să vedem dacă la noi, în România, în această perioadă, cu aceste crize – sanitară, de securitate, economică – este oportună o această măsură.

Nu am toate elementele, nu mă pronunț, pentru că aș avea instinctul – așa cum simt eu piața muncii acum, să nu fiu de acord pentru că și așa avem un deficit foarte mare al forței de muncă”, a declarat ministrul Muncii, pentru Digi24.

 

Angajamentul lui Marius Budăi, ministrul Muncii

 

Budăi susține că deja au fost purtate discuții cu privire la inițiativa pentru săptămâna de lucru de patru zile, însă acestea trebuie aprofundate.

„Dar, repet, sunt adeptul unui dialog social așezat și, dacă în urma acestuia se va agrea această măsură, atunci cu siguranță voi fi un susținător, dar atunci când voi avea toate elementele.

Deja am avut discuții cu o parte dintre sindicate și patronate, unele patronate agreează, altele sindicate nu vor să mărească programul de lucru. Avem o directivă care ne creează un echilibru între profesional și mediul familial. Trebuie să le luăm pe toate în calcul – discuția este mai mare”, a declarat Budăi, într-un interviu pentru sursa citată.

În Belgia, programul de lucru de patru zile a fost adoptat la nivel național. În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot, pe o perioadă de 6 luni, în care companiile participante vor permite angajaților să muncească 4 zile pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile. Programe similare se desfășoară și în Irlanda, Australia și Noua Zeelandă.