Angajaţii firmelor afectate de sancţiunile economice impuse ca urmare a războiului din Ucraina vor putea beneficia de şomaj tehnic

Angajaţii firmelor nevoite să îşi restrângă sau suspende activitatea din cauza războiului din Ucraina vor putea beneficia de şomaj tehnic la valoarea de 75% din salariu, a decis astăzi guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă propusă de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

08 apr. 2022, 12:49
Angajaţii firmelor afectate de sancţiunile economice impuse ca urmare a războiului din Ucraina vor putea beneficia de şomaj tehnic

Salariații firmelor afectate de sancțiunile economice sau de întreruperea activităţii ca urmare a războiului din Ucraina pot beneficia de șomaj tehnic. Guvernul a aprobat  noi măsuri de protecție socială pentru salariații angajatorilor a căror activitate este afectată de criza din Ucraina, Federația Rusă și Belarus.

Prin Ordonanță de Urgență, Executivul a reglementat ca salariaţii cărora angajatorii le suspendă temporar contractul individual de muncă potrivit art. 52 alin. 1 lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, să beneficieze de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

Această măsură se va acorda până la 31 decembrie 2022 pentru salariații angajatorilor afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă şi Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, precum şi pentru salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale şi care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Măsura va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Citeşte şi: Guvernul ia în calcul sprijinirea angajaţilor români care ar fi trimişi în şomaj tehnic din pricina războiului din Ucraina

„Ministerul Muncii a avut trei acte normative pe ordinea de zi, toate trei extrem de importante. Prima este o măsură de protecţie socială care vine în sprijinul cetăţenilor români care lucrează în cadrul companiilor care vor fi afectate din cauza sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse, din cauza războiului din Ucraina. Şi sunt aici trei ţări pe care le-am identificat din discuţiile pe care le-am purtat cu mediul de afaceri, şi anume Belarus, Ucraina şi Federaţia Rusă. Susţinem în calitate de Guvern orice măsuri de sancţionare a Rusiei, dar susţinem în acelaşi timp că niciun cetăţean român nu trebuie să sufere. Şi în această idee am venit azi cu o Ordonanţă prin care am reglementat ca acei salariaţi ai acelor societăţi comerciale care vor suferi din cauza sancţiunilor, dar şi cele de pe linia de aprovizionare, să beneficieze de acel şomaj tehnic, şi anume 75% din contravaloarea salariului, dar nu mai mult de valoarea salariului mediu pe economie”, a explicat Marius Budăi.

Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care înregistrează în luna pentru care cer măsura o diminuare a încasărilor cu minimum 20% față de veniturile realizate în luna ianuarie 2022 sau față de veniturile realizate în luna similară a anului 2021, precum și cei care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele Agenției Naţionale de Administrare Fiscală.

Citeşte şi: Vechimea în muncă 2022. Se schimbă legea! Ce trebuie să ştie toţi românii

Pentru acordarea indemnizației, angajatorii depun prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. Alături de cerere și declarație se anexează balanța de venituri și cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită indemnizația, precum și balanța de venituri și cheltuieli la care se raportează diminuarea, sau, după caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Modelul documentelor urmează să fie  aprobat, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede posibilitatea ca angajatorul să solicite într-o lună calendaristică, pentru aceeași perioadă din lună, pentru salariați diferiți, dar și pentru același salariat, pentru perioade diferite din lună, atât indemnizația de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cât și indemnizația de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.

Impactul financiar estimat pentru aplicarea noii măsuri de susținere a locurilor de muncă și de prevenire a creșterii șomajului este de aproximativ 736 milioane lei pentru anul 2022.