Angajaţii ISU, chemaţi să salveze gravide, persoane înzăpezite şi pacienţi dializaţi

Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă raportează luni o serie de intervenţii în localităţile afectate de ninsori, informează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

27 ian. 2014, 15:33
Angajaţii ISU, chemaţi să salveze gravide, persoane înzăpezite şi pacienţi dializaţi

Un elicopter al MAI a efectuat o misiune în judeţul Vrancea pentru a prelua şapte persoane ce necesită dializă şi o persoană ce are nevoie de asistenţă medicală.

De asemenea, şase persoane din comună Sihlea şi una din Băleşti trebuie să ajungă la centrul specializat din Focşani pentru efectuarea dializei. Pentru că drumurile sub blocate de zăpadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a solicitat sprijin aerian pentru evacuarea celor opt persoane. De asemenea, în cadrul misiunii, va fi preluată şi o persoană în vârstă de 64 ani din satul Bogza, comună Sihlea, care a suferit un traumatism la umăr şi torace după ce a căzut de la înălţime.

Tot luni, 82 persoane sunt programate pentru dializă, dintre care 60 din afara municipiului Focşani. O parte dintre acestea sunt deja în oraş cazate la rude, altele sunt internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, iar celelalte vor fi aduse către unitatea spitalicească.

Luni după-amiază, o femeie din Slobozia Bradului a născut în ambulanţă, în drum spre spital, la intrare în municipiul Focşani. Apropierea naşterii a fost anunţată prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în jurul orei 9,20, iar către locul indicat a plecat o ambulanţă din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea. Mama şi copilul au ajuns cu bine la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani.

De asemenea, ISU Vrancea are pregătite două vehicule pe şenile cu tracţiune 8×8 care pot interveni pentru evacuarea persoanelor din zone greu accesibile, iar Garnizoana Focşani poate pune la dispoziţie autovehicule 6×6.

Angajaţii ISU au avut anterior şi alte misiuni de salvare sau de acordare de ajutor medical.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei zile: Vine gerul! Temperaturile scad până la minus 14 grade

La Buzău, luni, în jurul orei 11,30, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost anunţat că o tânără din localitatea Mărgineanu, comuna Mihăileşti, a solicitat intervenţia Ambulanţei, deoarece urma să nască. La ea a ajuns de urgenţă autospeciala poliţiei, care a transportat-o până la DN2 E85, fiind preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău.

Angajaţii ISU Buzău au dus alimente pentru aproximativ 50 de persoane oprite în zona Hanului Ovidiu din localitatea Glodeanu Sărat. Cu sprijinul Consiliului Judeţean, acestora le-a fost asigurată hrană caldă şi câte 10 litri de combustibil pentru autovehiculele în care se aflau.

De asemenea, în filtrele din zona Buzău şi Râmnicu Sărat au fost distribuite sandwich-uri, apă şi ceai pentru 108 persoane aflate în autovehicule.

În jurul orei 10,30, un elicopter MAI a preluat un pacient din localitatea Vâlcelele şi a aterizat în jurul orei 11,00 pe stadionul de atletism din municipiul Buzău, de unde acesta a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău şi transportat la Spitalul Municipal Buzău.

La ora 3,42, în urma apelului primit prin 112, o şenilată UTV-ARGO 8×8 cu doi subofiţeri şi doi lucrători ai Consiliului Judeţean Haghita, împreună cu un echipaj aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău, s-au deplasat în localitatea Pogoanele, comuna Ţinteşti, pentru preluarea unei femei gravide, cu vârsta de 20 ani, şi transportarea acesteia la spital.

Totodată, la ora 3,30, femeia gravidă din localitatea Robeasca a fost preluată de un echipaj Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila şi transportată la spitalul din localitatea Faurei.

În judeţul Prahova, duminică noaptea, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, a fost solicitat ajutor medical pentru un copil de 7 ani din comuna prahoveană Fulga, ce prezenta dureri abdominale. Un UTV (autoşenilat) s-a deplasat de urgenţă la primăria din localitatea unde se afla minorul, ocazie cu care paramedicii au evaluat starea de sănătate a copilului şi i-au acordat primul ajutor. Ulterior, copilul a fost transportat împreună cu mama acestuia la un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Prahova ce se afla la aproximativ 15 km de localitatea Fulga.

În cursul aceleiaşi nopţi, acelaşi UTV (autoşenilat) s-a deplasat şi în satul Colceag, unde o persoană rămăsese blocată în locuinţă din cauza zăpezii şi a viscolului şi avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Victima a fost preluată de echipajul de paramedici care i-au acordat primul ajutor, ulterior fiind transportată la un echipaj Serviciului de Ambulanţă Prahova.

La Neamţ, duminică, angajaţii Detaşamentului de Pompieri Roman au întreprins o acţiune umanitară în cadrul căreia au distribuit alimente, ceai cald şi apă minerală persoanelor din autocamioanele oprite pe E85 la ieşire din municipiul Roman, ca urmare a restricţiilor de trafic din celelalte judeţe (zonă aflată sub atenţionare de cod roşu).

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi a fost solicitat duminică să intervină în localitatea Hadâmbu din comună Mogoşeşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale şi transportul la spital al unui bărbat în vârstă de 75 de ani, cu hipotermie. La locul intervenţiei s-a deplasat autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi. Salvatorii au constatat că pacientul prezenta hipotermie, degerături la membrele superioare şi la urechi. Acestuia i-a fost acordat primul ajutor medical, fiind ulterior transportat în condiţii de siguranţă la Spitalul Sfântul Spiridon din municipiul Iaşi, pentru primirea îngrijirilor medicale de specialitate.

Citeşte şi ŞTIREA TA: Alertează autorităţile! Trimite aici imagini dacă ai rămas blocat în zăpadă