Angajaţii MAI vor primi un spor de 75% pentru fiecare zi de sărbătoare legală lucrată

Un proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne stipulează că angajaţii MAI vor fi plătiţi cu un spor de 75% pentru fiecare zi de weekend sau de sărbătoare legală pe care o vor lucra. Astfel, dacă un poliţist lucrează, spre exemplu, în duminica Paştelui, el va fi plătit ca pentru o zi lucrătoare normală, la care se adaugă şi un spor de 75%.

19 ian. 2015, 16:25
Angajaţii MAI vor primi un spor de 75% pentru fiecare zi de sărbătoare legală lucrată

„Majorarea se acordă pentru personalul care desfăşoară activităţi:
a) în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, denumite în continuare zile de sărbători legale, în cadrul duratei normale a timpului de muncă;
b) în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, peste durata normală a timpului de muncă”, se arată în proiectul de ordin afişat supus dezbaterii publice.

Sub acelaşi regim de acordare a sporului de 75% vor intra şi orele lucrate peste program. Ordinul nu blochează posibilitatea ca orele lucrate într-o sărbătoare legală să fie compensate într-o altă zi liberă, însă în acest caz nu se va mai acorda plata aferentă orelor respective, ci doar sporul de 75%.

În mod normal, o zi lucrată la sfârşit de săptămână ar trebui compensată cu două zile libere, aşa cum se întâmplă în cazul altor bugetari, însă deficitul de personal din cadrul Ministerului de Interne a determinat introducerea sporului de 75% şi acordarea unei singure zile libere compensatorii.