Angajaţii români primesc o lovitură grea: compensaţiile pentru zilele lucrate în weekend s-au redus considerabil

Publicat: Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 15:22 // Actualizat: Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 15:22 // Sursa: romaniatv.net

Mii de angajați din România trebuie să cunoască faptul că compensațiile financiare pentru zilele din weekend în care se lucrează s-au redus considerabil.

Aflat în dezbatere la Senat, proiectul de lege elaborat în acest sens și chemat să completeze un articol din Codul Muncii, a primit raport de respingere din partea Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, unde s-a afirmat că propunerea este contrară dreptului Uniunii Europene.

Propunerea legislativă prevede o completare care le permite salariaților care lucrează sâmbăta și duminica să opteze exclusiv pentru compensații financiare, renunțând astfel la acordarea unei zile libere. Astfel, salariații nu vor putea fi obligați să lucreze mai mult de opt ore în weekend, astfel încât să aibă un repaus săptămânal de minimum 24 de ore, potrivit propunerii de act normativ, potrivit bugetul.ro.

Citeşte şi Salariaţii care au copii mici vor putea cere angajatorului un program de lucru flexibil

Cu alte cuvinte, angajații care prestează muncă suplimentară în weekend vor putea primi, numai dacă sunt de acord, doar compensații financiare pentru munca prestată, renunțând la o zi de repaus săptămânal. Practic, asta ar însemna apariția săptămânii de lucru de șase zile. După raportul de respingerea, propunerea legislativă are puține șanse să fie adoptată în Senat, prima cameră sesizată. Oricum, documente va ajunge și în Camera deputaților, organ decisiv.

În prezent, Codul muncii prevede că repausul săptămânal se poate acorda în orice zi a săptămânii în cazul în care repausul din weekend ar afecta interesul public sau desfășurarea normală a activității. De obicei, repausul săptămânal de 48 de ore se acordă în weekend. Totodată, salariații care sunt în situația de a lucra în weekend din cauza specificului activității pe care o desfășoară trebuie să primească de la angajator un spor la salariu. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H