Angajaţii ROMATSA, prime de mii de euro în timp ce Guvernul le achită datoria de un miliard de lei către fraţii Micula

Deşi ROMATSA are mari probleme financiare și azi guvernul a aprobat să achitate datoria de aproape un miliard de lei către frații Micula pentru ca această companie să poată funcționa, Consiliul Director a aprobat acordarea primelor pentru angajați, informează România TV.

RomaniaTV.net
13 dec. 2019, 14:15
Angajaţii ROMATSA, prime de mii de euro în timp ce Guvernul le achită datoria de un miliard de lei către fraţii Micula

Angajaţii ROMATSA vor primi mai mulţi bani în prag de sărbători. Consiliul Director a aprobat prime de zeci de mii de euro pentru salariaţii care și așa au unele din cele mai mari salarii din România. Potrivit România TV, primele variază între 3.000 şi 10.000 euro. 

Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a declarat, pentru Agerpres, că salariaţii ROMATSA vor primi sume suplimentare, în luna decembrie, din fondul de prime aflat la dispoziţia directorului general pentru merite deosebite, acordarea constituind obligaţii prevăzute de contractul individual de muncă şi contractul colectiv de muncă.

„Fondul de prime la dispoziţia directorului general există, cu acordul sindicatului, din fondul de salarii, fondul de salarii care trebuie cheltuit. Noi am stabilit cu patronatul ca 10% dintr-o anumită sumă – astea sunt prime la dispoziţia directorului general pentru merite deosebite – activităţi în afara fişei postului. Înainte erau manageri de proiect care primeau 35% pe lună acum vreo 5-6 ani, păi pe ăla îl interesa să muncească 7 ani, că lua 35% să termine proiectul, nu să-l termine în trei luni… Şi atunci noi am solicitat: ‘Nu mai vrem aşa, ci pentru activităţile astea la finalul proiectului, dacă se termină, la dispoziţia directorului general trebuie să aveţi 10% din proiectul ăsta’. Şi se fac adrese către sindicat. Dacă şi sindicatul este de acord, deci numai cu acordul sindicatului, pentru că sunt nişte principii aici: nu e în fişa postului, a fost o muncă extra, în afara programului, şi atunci noi suntem de acord cu aşa ceva. Ce e important este că, şi dacă nu face nimeni nimic sau nu e cazul, nu avem de ce să premiem pe nimeni şi nu apare nici de la directorul general către noi ca să fim de acord, aceste sume oricum se dau. Adică se dau pentru că ele sunt în fondul de salarii. Se dau în continuare exact cum se dă şi salariul în luna decembrie, chiar aşa şi scrie: dacă nu s-a dat nimic, în luna decembrie se dau ca şi salarii. Adică se împarte suma la numărul de angajaţi”, a explicat şeful ATSR.

Potrivit acestuia, sumele se repartizează salariaţilor ROMATSA după data de 1 decembrie.

„Se dă la salariaţi un cuantum. E vorba doar de 10% dintr-un fond specificat clar, că e la fondul de salarii, în bugetul de venituri şi cheltuieli. Sunt obligaţii conform contractului individual de muncă, sunt în fondul de salarii, aprobate şi prin buget. ROMATSA faţă de salariaţi este obligată să plătească banii ăştia”, a adăugat Tudorache.

Întrebat de unde ar fi dat aceste prime în condiţiile în care pe conturile regiei existau popriri puse de fraţii Micula, Gabriel Tudorache a explicat că se decisese să se vândă nişte titluri de stat în valoare de 30.000 de euro.

Primele de la ROMATSA au fost aprobate în condiţiile în care  Ludovic Orban a declarat, vineri, că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu. 

Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară„, a explicat Ludovic Orban.

O instanță americană a decis că statul român are de plătit 331 de milioane de dolari plus dobânzile suplimentare acumulate din noiembrie 2018 lui Ioan Micula și companiilor sale, într-o dispută legală care privește investițiile fraților Micula, cetățeni suedezi, în România.