Angajatorii sunt disperaţi să-şi convingă salariaţii să vină fizic la muncă. Ce spun experţii în resurse umane

Angajatorii care vor ca salariații să vină la birou cel puțin 4 zile pe săptămână riscă să rămână fără forță de muncă în 2023, anunţă specialiştii în piaţa de resurse umane.

27 dec. 2022, 18:24
Angajatorii sunt disperaţi să-şi convingă salariaţii să vină fizic la muncă. Ce spun experţii în resurse umane

Un exemplu grăiotor şi poate cel mai cunoscut la nivel mondial este compania Twitter, achiziţionată de curând de multimiliardarul Elon Musk, care le-a transmis angajaților săi de la Tesla că dorește ca aceștia să se întoarcă la birou. Acelaşi mesaj l-au primit, ulterior încheierii achiziţiei, şi salariaţii Twitter.

Din cauza pandemiei, majoritatea oamenilor s-au obișnuit să muncească de acasă, acolo unde au liniștea necesară și confortul pe care și-l doresc.

Platforma de recrutare online LinkedIn a dezvăluit că o treime dintre companiile din Marea Britanie intenționează să reducă munca flexibilă în lunile următoare.

Dar aproape două treimi dintre lucrători spun că sunt mai productivi atunci când lucrează de la distanță sau în mod hibrid.

Microsoft a chestionat peste 20.000 de lucrători din 11 țări și a constatat că 85% dintre manageri spun că trecerea la munca hibridă le-a redus încrederea în productivitatea angajaților.

În același timp, 73% dintre angajați susțin că au nevoie de un motiv mai convingător pentru a se întoarce la birou decât doar dorințele conducerii.

Christian Hansel este unul dintre cei care au decis să renunțe în loc să se întoarcă la birou, acesta lucrează ca manager de optimizare a motoarelor de căutare în Lemgo, Germania.

Citeşte şi: Sute de decizii ASF, confirmate de instanțe în cea mai activă perioadă. Momente cheie, depășite spre folosul consumatorilor

„Nu m-am simțit apreciat ca membru al echipei. Nu m-am simțit apreciat ca angajat”, spune el.

I-au trebuit doar câteva zile lui Christian să-și găsească un alt loc de muncă și să scrie o scrisoare de demisie, când șeful lui i-a cerut să se întoarcă la birou, totodată, el spune că mulți dintre colegii săi i-au urmat exemplul.

Directorul Chantel Brown de la o companie britanică spune că firmele care doresc ca angajații să lucreze cinci zile pe săptămână la birou riscă să rămână fără oameni.

„Recomandăm întotdeauna clienților să nu facă din locurile de muncă vacante o cerință ca oamenii să vină la birou cinci zile pe săptămână”, spune ea, potrivit Ziare.com.

„Aveam un client care dorea ca angajații să vină birou cel puțin patru zile și a trebuit să-l convingem că va pierde în fața acelor angajatori care cer doar două-trei zile la birou”.

„Este doar cel mai bun mod de a face afaceri”, spune Jeff Maggioncalda, directorul executiv al platformei de învățare online Coursera, cu sediul în SUA, ai cărei peste 1.000 de angajați lucrează „în principal de la distanță”.

„Înainte de pandemie, eram un CEO de modă veche”, spune el.

Dar, în timpul pandemiei, a fost uimit să vadă că era posibil să termine munca și să rămână flexibil, doar că a necesitat un nou mod de gestionare.

„Managerul urmărește dacă rezultatele sunt atinse, nu cine intră în birou, iar aceasta este o schimbare cheie pe care trebuie să o facă managerii”, spune Maggioncalda.

Citeşte şi: Categoriile de români care vor primi salariul mărit în 2023. Bugetarii sunt, în continuare, privilegiaţi