Angel Tîlvăr, propunerea PSD pentru Ministerul Apărării – SURSE

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte luni, de la ora 16.00, la sediul central al PSD din Şoseaua Kiseleff, pe agenda conducerii social-democrate fiind nominalizarea unui nou ministru al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu.

31 oct. 2022, 14:36
Angel Tîlvăr, propunerea PSD pentru Ministerul Apărării – SURSE

Angel Tîlvăr este unul dintre numele vehiculate în PSD pentru a prelua portofoliul Apărării după demisia lui Vasile Dîncu, potrivit unor surse social-democrate citate de news.ro. Aceleaşi surse au precizat că PSD a abandonat ideea de a tergiversa numirea unui ministru, în ideea unei renegocieri a portofoliilor, în cadrul coaliţiei, pentru a renunţa la Apărare în schimbul altui minister.

Iniţial, preşedintele PSD Marcel Ciolacu anunţa, imediat după demisia lui Vasile Dîncu, că partidul nu se grăbeşte să vină cu o propunere la Apărare, pentru că interimarul, premierul Nicolae Ciucă, a condus acest minister şi a fost şef al Statului Major al Armatei, astfel că poate rămâne în funcţie pe durata celor 45 de zile prevăzute de lege. De asemenea, liderul PSD nu excludea un schimb de ministere între PSD şi PNL.

Citeşte şi: De ce a fost nevoit Vasile Dîncu să-și dea demisia, de fapt. Dezvăluiri din PSD

În cărţi pentru fotoliul de la Apărare ar fi şi Mihai Tudose. Însă potrivit surselor news.ro, Tudose ar înclina să îşi încheie mandatul în Parlamentul European.

Angel Tîlvăr este senator PSD. Are 60 de ani şi este născut în Vrancea. În prezent, Angel Tîlvăr este președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Este absolvent al Facultăţii de Limbi Străine, activând ca profesor de limba engleză în perioada 1985 – 2004. A urmat cursuri la SNSPA şi Colgiul Naţional de Apărare, dar şi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” şi Institutul Diplomatic Român.

Angel Tîlvăr a fost ales senator în legislatura 2004–2008 și apoi deputat în legislaturile începând cu 2008, în județul Vrancea pe listele partidului PSD. Din 2000 până în 2004 a fost consilier judeţean şi un apropiat al baronului local  Marian Oprişan.

Vasile Dîncu a demisionat de la conducerea Ministerului Apărării pe 24 octombrie „pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române„. Anunţul demisiei a fost făcut pe Facebook.