Angela Filote dezvăluie cum poate scăpa România de MCV

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, susţine că în cazul ridicării imunităţii parlamentarilor ar trebui să existe criterii transparente, punctând că Parlamentul nu trebuie să se transforme într-o cameră preliminară de judecată.

09 mai 2016, 09:32
Angela Filote dezvăluie cum poate scăpa România de MCV

Întrebată în ce condiţii ar putea scăpa România de MCV, Angela Filote a afirmat că trebuie să existe convingerea că ceea ce s-a realizat în ţara noastră este ireversibil.

„Ar trebui să avem convingerea că lucrurile extraordinare care s-au realizat — şi s-au realizat lucruri extraordinare—, cred că nimeni nu se aştepta la un asemenea succes într-un domeniu atât de dificil, au creat o asemenea amprentă în conştiinţa societăţii, dacă vreţi, încât ele devin ireversibile. În momentul de faţă nu avem această convingere. Pe de altă parte, este un mecanism care se bucură de foarte multă susţinere din partea românilor. În sondajele de opinie pe care le-am organizat noi, majoritatea românilor vor ca acest mecanism să continue. Ăsta este un semnal important pentru noi, pentru Comisia Europeană”, a spus, luni, la RFI, şefa Reprezentanţei CE în România, conform Agerpres.

Ea subliniază că trebuie să existe criterii transparente astfel încât acest proces să fie ireversibil.

„Sunt mai multe recomandări pe care le-am făcut noi în raportul anual. Situaţia imunităţii parlamentarilor şi a miniştrilor, aflată la discreţia Parlamentului. Este normal ca Parlamentul să aibă o asemenea putere. Ce nu este normal este să nu ştim în funcţie de ce criterii decide să ridice sau să nu ridice imunitatea la cererea instituţiilor care se ocupă de lupta împotriva corupţiei, de exemplu. (…) Am vrea să ştim ex-ante, nu ex post, pe ce criterii, acestea să fie publice, transparente, să ştie toată lumea, pentru că totuşi ce nu putem avea este o situaţie în care Parlamentul oarecum se transformă într-o cameră preliminară de judecată şi se substituie unei alte puteri din stat, apropo de separarea puterilor în stat — şi anume justiţiei. Oamenii ăia urmează să meargă în faţa justiţiei şi să-şi dovedească nevinovăţia sau să li se dovedească vinovăţia, dar asta este treaba justiţiei, nu a Parlamentului”, a subliniat Filote.