Angela Merkel, acuzată de fiul lui Helmut Khol că ar fi provocat sinuciderea soţiei fostului cancelar german

Fiul lui Helmuth Kohl, Walter, mentorul ei, spune că "Doamna de Fier", aşa cum i se mai spune Angelei Merkel,  ar fi responsabilă, în bună parte, pentru sinuciderea mamei lui.

24 feb. 2017, 13:11
Angela Merkel, acuzată de fiul lui Helmut Khol că ar fi provocat sinuciderea soţiei fostului cancelar german

Helmuth Kohl, artizanul reunificării Germaniei, s-a retras din fruntea partidului după un scandal uriaş în care Angela Merkel i-a dat lovitura de graţie.

Într-un interviu acordat unei publicaţii germane, Walter Kohl a dezvăluit că acţiunile politice ale Angelei Merkel au contribuit la sinuciderea mamei sale, care suferea de o alergie cumplită. Aceasta s-a simţit trădată de Merkel, pe care o credea prietenă, potrivit România TV.

Hannelore Kohl şi-a pus capăt zilelor în 2001, la mai puţin de 2 ani de la izbucnirea scandal. Helmuth Kohl, cel mai longeviv cancelar al Germaniei, a recunoscut că a acceptat donaţii din surse pe care nu a vrut să le divulge. Angela Merkel, care la acea vreme era secretar general al CDU, Uniunea Creştin-Democrată, a pus paie pe foc cu un editorial scris în presă, în care îi cerea mentorului ei să spună adevărul despre finanţare. Acela a fost considerat momentul de ruptură dintre Helmuth Kohl, unul dintre cei mai respectaţi lideri europeni, şi cea care avea să îi ia locul.

Citeşte şi Helmut Kohl s-a propus ostatic în locul lui Hanns-Martin Schleyer, liderul patronatului german

Deşi la începutul scandalului Angela Merkel a cerut protejarea lui Helmut Kohl, şi mai ales a familiei acestuia, pentru tot ce a făcut el pentru partid, ulterior nu i-a mai păsat de consecinţe. „Ca politician experimentat, doamna merkel ştia că a declanşat o avalanşă care o va afecta atât pe mama, cât şi pe familia noastră”, a spus fiul fostului cancelar. Scandalul l-a forţat pe Helmut Kohl să se retragă din fruntea CDU, iar ulterior, în 2000, Merkel a preluat frâiele partidului. În pofida presiunilor, Kohl nu a spus niciodată de unde a primit banii, insistând că ar face rău partidului.