Angela Merkel, anunţul care dă fiori României în legătură cu criza din Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut luni că situația din estul Ucrainei rămâne fragilă, iar calea către un acord cuprinzător de pace va fi 'extrem de dificilă', transmite agenția Reuters.

16 feb. 2015, 16:05
Angela Merkel, anunţul care dă fiori României în legătură cu criza din Ucraina

‘Situația este extrem de fragilă. Mai ales în ce privește Debalțevo, nu este ceva neașteptat’, a declarat cancelarul german în timpul unei conferințe de presă la Berlin, referindu-se la această localitate strategică ce se află în continuare sub asediul separatiștilor proruși, în pofida intrării în vigoare a armistițiului convenit joi la Minsk.

Armata ucraineană anunţă că rebelii proruşi au atacat cu obuze un district al oraşului Doneţk

‘Este evident că rămân multe de făcut. Și mereu am spus că nu există garanții că se va reuși ceea ce încercăm’, a adăugat Angela Merkel.

Declarațiile sale survin după ce autoritățile de la Kiev au anunțat că în ultimele 24 de ore cel puțin cinci soldați ucraineni au fost uciși și 21 răniți în urma atacurilor insurgenților proruși, aceștia din urmă acuzând la rândul lor trupele guvernamentale că ar încălca armistițiul.

Drept urmare, ambele părți au anunțat că nu vor începe retragerea armamentului greu, așa cum s-a convenit la summitul de joi, fiecare motivând că nu poate să înceapă această retragere întrucât partea adversă continuă atacurile.

Situația cea mai gravă se înregistrează la Debalțevo, unde se află un nod feroviar strategic și cel puțin 6.000 de soldați ucraineni sunt aproape încercuiți. Separatiștii afirmă că sunt dispuși să creeze un coridor umanitar prin care trupele ucrainene să părăsească orașul, dar numai dacă acestea din urmă vor preda armele, propunere prin care separatiștii sugerează de fapt armatei ucrainene să le predea orașul.