Angela Merkel doreşte ca un german să fie următorul preşedinte al Comisiei Europene anul viitor

Cancelarul Angela Merkel doreşte ca un german să fie următorul preşedinte al Comisiei Europene anul viitor, renunţând pentru aceasta la pretenţiile asupra Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat miercuri jurnalul de afaceri Handelsblatt, transmite AFP.

RomaniaTV.net
22 aug. 2018, 19:17
Angela Merkel doreşte ca un german să fie următorul preşedinte al Comisiei Europene anul viitor

„Cea mai mare prioritate pentru (cancelarul Angela) Merkel nu mai este BCE, ci Comisia”, a afirmat pentru cotidian o sursă apropiată guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit jurnalului în general bine informat în aceste probleme, cancelarul federal consideră că preşedinţia BCE este mai mult o funcţie de prestigiu, în timp ce şefia Comisiei este mai importantă politic.

Pe de altă parte, candidatul german pentru BCE, actualul şef al Bundesbank Jens Weidmann, nu se află în cea mai bună poziţie pentru a câştiga cursa.

Criticile sale repetate la adresa politicii promovate de actual şef al BCE, Mario Draghi, pentru a stimula economia ţărilor din zona euro, care în opinia sa îi dezavantajează pe lucrătorii germani, a stârnit iritare în unele ţări din sudul Europei, scrie Agerpres.

Mai multe posturi-cheie din instituţiile europene urmează să fie reînnoite în 2019, printre care preşedinţia Comisiei Europene, ocupată în prezent de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, şi a BCE.

Cursa pentru succesiunea lui Juncker a fost lansată în culise de câteva luni. Numele francezului Michel Barnier, în prezent negociatorul-şef al Brexitului în numele Uniunii, a fost amintit în repetate rânduri.

Potrivit Handelsblatt, mai multe nume circulă la Berlin privind posibilii candidaţi germani, printre care actualul ministru al economiei, Peter Altmaier, sau al apărării, Ursula von der Leyen, doi colaboratori apropiaţi ai Angelei Merkel. Mai este amintit Manfred Weber, liderul grupului conservator PPE din Parlamentul European şi membru al CSU, partidul bavarez aliat al cancelarului federal.


loading...