Angela Merkel: Europa se află în cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial

Europa trăieşte unul dintre cele mai grele momente de după Al Doilea Război Mondial, poate chiar cel mai greu, a estimat luni cancelarul german, Angela Merkel.Ea a declarat că se teme că dacă euro se va prăbuşi, întreaga Europă va eşua şi a promis să facă tot posbilul să împiedice o astfel de situaţie, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 14:53
Angela Merkel: Europa se află în cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial

‘Fiecare generaţia are provocarea sa politică’, a apreciat Angela Merkel, care a amintit că generaţia cancelarului de după război, Konrad Adenauer, a construit Europa, iar cea a cancelarului Helmut Kohl a construit unitatea germană şi europeană.

Potrivit cancelarului Merkel, generaţia actuală se confruntă cu o ‘încercare istorică’, aceea de a dovedi că Europa poate depăşi această criză financiară.

În faţa a o mie de delegaţi ai CDU, Angela Merkel a insistat asupra faptului că a sosit momentul pentru o nouă Europă, deoarece ‘dacă euro eşuează, Europa însăşi va eşua’.

‘Euro este mult mai mult decât o monedă, este simbolul unei jumătăţi de secol de pace, de libertate şi de bunăstare socială’, a subliniat Angela Merkel, lider al CDU de 11 ani şi cancelar al Germaniei din 2005.

Potrivit şefului guvernului german, reformele nu ar trebui să însemne ‘mai puţină Europa, ci, din contră, mai multă Europa’.

‘Cu toţii facem parte dintr-o economie internă europeană’ şi, dacă Germania este gata să ‘ajute’ ţările aflate în dificultate, aşteaptă de la ele ‘să-şi facă lecţiile’ asanându-şi finanţele publice, a spus cancelarul Merkel. ‘Răspunsul nostru, în acord cu rădăcinile partidului nostru, trebuie să fie o economie socială de piaţă responsabilă şi în serviciul cetăţeanului’, a mai afirmat Angela Merkel.