Angela Merkel, mărturisiri depre relația cu Rusia și Putin: „Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată. Ar fi trebuit să reacționăm mai rapid la agresivitatea Rusiei!”

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a condamnat în nenumărate rânduri atacul Rusiei asupra Ucrainei, însă recent a făcut mărturisiri despre acțiunile lui Putin, începând din 24 februarie și până acum.

09 dec. 2022, 19:09
Angela Merkel, mărturisiri depre relația cu Rusia și Putin: „Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată. Ar fi trebuit să reacționăm mai rapid la agresivitatea Rusiei!”

Fostul cancelar german Angela Merkel a recunoscut recent că a avut eșecuri în politica sa față de Rusia și a mărturisit de ce nu a fost surprinsă de decizia din februarie a președintelui rus Vladimir Putin de a ataca Ucraina.

Angela Merkel, a declarat „Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată cu adevărat, pentru că Rusia nu era practic mulțumită”, a declarat fostul cancelar al Germaniei, care a recunoscut că ar fi trebuit să cheltuiască mai mulți bani pentru armata Germaniei pe când era cancelar, anunță dnyuz.com.

Angela Merkel a recunoscut că „ar fi trebuit să reacționăm mai rapid la agresivitatea Rusiei” și a mărturisit că își asumă responsabilitatea personală pentru că nu a „ținut discursuri pasionale despre asta în fiecare zi”.

Fostul cancelar german a oferit un interviu pentru ziarul Die Zeit, unde a spus că „Războiul Rece nu s-a încheiat cu adevărat, pentru că Rusia nu era pașnică”. Angela Merkel mai spune că Vestul l-a amăgit pe Putin în ceea ce privește Acordul de al Minsk.

Citiți și: Un atac nuclear nu trebuie neglijat. Angela Merkel avertizează: „Putin trebuie luat în serios”

„Acordul de la Minsk din 2014 a fost  o încercare de a oferi Ucrainei timp. Ucraina a folosit acest timp pentru a deveni mai puternică, după cum vedeți astăzi. Ucraina de acum nu mai este Ucraina din 2014-2015. După cum s-a observat în luptele de la Debalțeve, Putin putea să-i copleșească ușor la acel moment. Ma îndoiesc că, în acest caz, țările NATO ar fi făcut pentru Ucraina tot ce fac astăzi.

„Era limpede pentru toți că conflictul era înghețat și că problema nu era rezolvată, însă asta i-a dat Ucrainei timp valoros (…) Când Putin a invadat Crimeea, în 2014, Rusia a fost eliminată din G8. Tot atunci, în țările baltice au fost trimise trupe NATO, pentru a arăta că suntem gata sa apărăm țările NATO. În plus, membrii Alianței au decis să aloce 2% din PIB pentru Apărare. CDU si CSU erau singurele partide din Germania care prevedeau așa ceva în programul lor. Însă ar fi trebuit să reacționăm mai repede la agresivitatea Rusiei. Germania nu a atins cei 2%, în ciuda suplimentărilor bugetului. Și nici nu am ținut discursuri mobilizatoare pentru asta în fiecare”, a spus Merkel pentru publicația săptămânală din Germania.

Angela Merkel a spus că nu știe cum se va încheia războiul, dar speră că „se va încheia prin negocieri, într-o bună zi”.

„Războaiele se încheie la masa negocierilor. Este o diferență între o pace dictată, pe care eu împreună cu mulți alții nu ne-o dorim, și discuții deschise și amicale. Nu vreau să spun mai mult despre asta”, a spus fostul cancelar german.

Citiți și: Scandal în parlamentul german. Olaf Scholz o acuză pe Angela Merkel că a trişat şi a comis erori de strategie energetică: „Aţi luptat împotriva fiecărei eoliene!”