Angela Merkel nu mai merge sâmbătă, în Turcia, pentru inaugurarea unui complex pentru refugiaţi

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, nu se va deplasa sâmbătă în Turcia pentru a inaugura un complex pentru refugiați, după cum anunțase Ankara, a informat miercuri guvernul german, în contextul polemicii din jurul satirelor televizate care îl vizau pe președintele turc, potrivit AFP.

13 apr. 2016, 16:47
Angela Merkel nu mai merge sâmbătă, în Turcia, pentru inaugurarea unui complex pentru refugiaţi

‘În timpul ultimelor zile și săptămâni, am fost întrebat de vreo șase ori despre această vizită din 16 aprilie și eu nu am confirmat niciodată această vizită, această întrevedere. Rămâne la fel. Nu va exista în 16 aprilie, adică sâmbătă, o deplasare a cancelarului federal în Turcia’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, în timpul unui briefing de presă.

Seibert nu a oferit nicio explicație, în condițiile în care premierul turc Ahmet Davutoglu a anunțat că în data de 16 aprilie ‘lideri europeni, în frunte cu Merkel’, vor inaugura la Kilis (sud) un complex pentru refugiați. Până acum, autoritățile germane nu au confirmat și nici infirmat această vizită, în acest oraș care este în mod regulat vizat de tiruri dinspre Siria.

Anunțul de acum intervine într-un moment în care relațiile germano-turce au devenit tensionate în ultimele săptămâni ca urmare a difuzării a două satire televizate în care era vizat președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Prima satiră a avut drept consecință convocarea ambasadorului german în Turcia, în timp ce a doua, în care șeful statului turc era calificat drept ‘pedofil’ și ‘zoofil’, a determinat Ankara să ceară începerea urmăririi penale împotriva împotriva comediantului Jan Boehmermann.

Comediantul, încadrat de drapelul turc și de un portret al lui Erdogan, l-a vizat pe președintele Turciei cu versuri cu conotație sexuală. El însuși a anunțat că poemul său este o ofensă conform dreptului penal german, contrar celui care a stârnit incidentul diplomatic germano-turc, asigurând că ‘a demonstrat unde sunt limitele pentru satiră în Germania’.

Cancelarul federal german Angela Merkel a subliniat marți importanța libertății de exprimare în Germania. Ea a confirmat că guvernul său analizează cererea de urmărire penală formulată de Ankara, o decizie urmând să fie luată ‘în următoarele zile’.

Merkel a subliniat, de asemenea, că această decizie va fi luată independent de miza cooperării cu Turcia în vederea limitării afluxului de migranți spre Europa, unele mass-media estimând că Merkel se află într-o poziție incomodă și atenționând asupra unui posibil șantaj din partea Ankarei.