Angela Merkel: Trebuie să protejăm frontierele externe ale UE, pentru că vrem menţinerea Spaţiului Schengen

Angela Merkel va merge în Turcia pentru a discuta cu premierul Ahmet Davutoglu despre o filtrare mai dură a fluxurilor de imigranţi, în condiţiile în care Grecia nu poate face faţă valurilor de oameni care intră în UE pe această rută. Merkel avertizează că Spaţiul Schengen este în pericol, dacă nu se reuşeşte securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

06 feb. 2016, 13:52
Angela Merkel: Trebuie să protejăm frontierele externe ale UE, pentru că vrem menţinerea Spaţiului Schengen

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, spune că menţinerea Spaţiului Schengen este în pericol dacă statele membre nu iau măsuri suplimentare de securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene. 

„Trebuie să protejăm frontierele externe ale Uniunii Europene, pentru că vrem menţinerea Spaţiului Schengen”, a afirmat Merkel sâmbătă dimineaţă, conform site-ului agenţiei Reuters, preluat de Mediafax.

„Un eşec în securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene ar afecta libera circulaţie a persoanelor, baza performanţelor economice pentru Uniunea Europeană”, a adăugat cancelarul Germaniei.

Angela Merkel, care a fost criticată dur pentru toleranţa faţă de venirea imigranţilor extracomunitari în Germania şi în Uniunea Europeană, se confruntă acum cu scăderea dramatică a popularităţii. Cancelarul german se va deplasa luni în Turcia, pentru a discuta cu premierul Ahmet Davutoglu despre soluţii pentru limitarea numărului imigranţilor clandestini.

Comisia Europeană a avertizat recent Grecia că riscă excluderea din Spaţiul Schengen dacă nu va remedia până în luna mai „deficienţele grave” în securizarea frontierei externe a Uniunii Europene. Peste 850.000 de imigranţi extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Austria a propus suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei maritime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei.

Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.