Angelina Jolie a asistat la procesul unui militar congolez, acuzat de recrutare de minori

Angelina Jolie, ambasador al bunăvoinţei pentru ONU, a asistat la procesul în care liderul militar congolez Thomas Lubanga a fost judecat, la Curtea Penală Internaţională de la Haga. Lubanga a fost găsit vinovat că a recrutat minori pentru a-i folosi ca soldaţi în conflictele din Republica Democrată Congo.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 07:22
Angelina Jolie a asistat la procesul unui militar congolez, acuzat de recrutare de minori

Angelina Jolie spune că a vrut să vadă personal procedura juridică aplicată de tribunalul de la Haga în cazul lui Thomas Lubanga.

„Foarte mulţi martori au venit, aproape 60 de tineri, au vorbit despre ceea ce li s-a întâmplat. Ei au cerut acest proces pentru că în ţara lor nu au putut avea parte de dreptate. Victimele au cerut această condamnare, ţara a cerut această decizie”, a declarat Angelina Jolie.

Martorii, foşti copii soldaţi, au fost prezenţi la tribunalul de la Haga pentru a asculta decizia magistraţilor. Liderul paramilitar Thomas Lubanga a fost găsit vinovat de crime contra umanităţii.

„Este o decizie extrem de importantă. Este important pentru justiţie, pentru victime, dar mai ales pentru o viitoare condamnare a celor care au comis astfel de crime”, a spus Sunil Pal, preşedintele secţiei juridice din cadrul coaliţiei ICC.

Thomas Lubanga este un liderul paramilitar al Uniunii Patrioţilor Congolezi, grupare implicată în sângeroasele conflicte ce au zguduit Congo la începutul anilor 2000. Lubanga a fost acuzat de crime împotriva umanităţii, masacru etnic şi folosirea copiilor ca soldaţi.