ANI cere URGENTAREA judecării dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Agenţia Naţională de Integritate cere urgentarea termenului de judecată a procesului pe care îl are cu Klaus Iohannis la Înalta Curte de Casatie şi Justiţie (ICCJ), în care prezidentiabilul ACL este acuzat de incompatibilitate, informează România TV.

22 oct. 2014, 10:12
ANI cere URGENTAREA judecării dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut instanţei supreme, miercuri, să judece mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

ANI solicită ca procesul să fie judecat înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie.

În acest sens, ANI a depus la ÎCCJ mai multe documente în susţinerea cererii de schimbare a termenului de judecată, urmând ca Instanţa supremă să decidă dacă menţine data stabilită iniţial sau dacă procesul începe înainte de terminarea alegerilor prezidenţiale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Dosarul de INCOMPATIBILITATE al lui Klaus Iohannis va fi judecat DUPĂ alegeri

Alianţa Creştin-Liberală a luat act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a fixa termen în dosarul preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, pe 18 noiembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

Gorghiu precizează, într-un comunicat remis, miercuri, că pe 18 noiembrie, în conformitate cu art. 493 din Codul de procedură civilă, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, la ÎCCJ se va întruni completul de filtru, în camera de consiliu, pentru examinarea recursului ANI şi pentru a analiza punctele de vedere ale părţilor referitoare la admisibilitatea recursului depus de ANI.

Admisibilitatea în principiu presupune doar verificarea unor condiţii de formă şi nu are legatură cu fondul cauzei, iar aceasta este o etapă preliminară obligatorie până la noul termen pe care ÎCCJ îl va fixa pentru soluţionarea recursului pe fond’, arată Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL reaminteşte că în primă instanţă Curtea de Apel Alba a decis că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, nu se află în situaţie de incompatibilitate, arătându-se convinsă că această soluţie va fi conservată şi de către ÎCCJ.

‘Alianţa Creştin-Liberală respinge declaraţiile mincinoase ale lui Victor Ponta, candidatul PSD, care, în stilul caracteristic, punând presiune asupra justiţiei, încearcă să inducă în eroare opinia publică, acuzându-l pe prezidenţiabilul ACL de tergiversarea dosarului. În realitate, Klaus Iohannis nu a solicitat niciodată amânarea judecării acestui caz, a depus toate documentele în termenele fixate de instanţă, cea care a stabilit termenele fiind instanţa supremă. Deşi acest dosar a fost folosit împotriva lui Klaus Iohannis de către adversari ca temă de campanie electorală, îi asigurăm pe toţi românii că soluţia de la ÎCCJ va arăta încă o dată faptul că prezidenţiabilul ACL face un alt fel de politică şi că are respect pentru lege şi cetăţeni’, adaugă Gorghiu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat termen în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis pentru data de 18 noiembrie, la două zile după al doilea tur al alegerilor. 

Klaus Iohannis: Declaraţia legată de GHINIONUL profesorilor, neinspirată. Îmi cer scuze, am avut o zi proastă

Pe 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. 

Iohannis a cerut anularea deciziei ANI din aprilie, privind starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare.

La finele lunii septembrie din acest an, s-a luat decizia ca dosarul de incompatibilitate să fie judecat in recurs de instanta suprema, după ce ANI a contestat hotărârea primei instanţe. Candidatul liberal la presedintie a declarat că aceasta este o decizie normală.

Până în acest moment, cele două părţi au avut timp să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului şi l-au depus la dosar.

Instanţa supremă va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat.