Animale chinuite până la moarte. Top 10 cele mai „inumane” grădini zoologice din lume

Mişcările pentru drepturile animalelor au căpătat amploare în ultimii ani şi sunt tot mai mulţi cei care acţionează individual pentru a le elibera pe acestea din captivitate. Damian Aspinall este unul dintre cei care se luptă pentru salvarea speciilor, în grădina sa zoologică din comitatul Kent îngrijind de-a lungul vremii peste 130 de gorile de câmpie, 30 de rinoceri negri, 180 de tigri şi 140 de leoparzi. El este adeptul reîntoarcerii animalelor în habitatul lor natural şi desfiinţarea grădinilor zoologice, deşi specialiştii avertizează că dacă s-au născut în captivitate ele nu se vor adapta în sălbăticie. Judecând după situaţia grădinilor zoologice din topul de faţă, demersul lui Aspinall pare să fie totuşi justificat. Topul a fost întocmit de globalpost.com.

09 mai 2015, 11:17

10. Grădina Zoologică din Surabaya, Indonezia

Potrivit telegraph.co.uk, Grădina Zoologică din Surabaya este cea mai mare din Indonezia şi de departe cea mai „inumană”. Ultima girafă care a murit aici avea aproape 20 kg de pungi de plastic în stomac, 180 de pelicani sunt înghesuiţi într-un spaţiu atât de mic încât nu-şi pot întinde aripile. De altfel, grădina este supra-populată nejustificat, în urmă cu trei săptămâni fiind raportat că aici există nu mai puţin de 70 de dragoni de komodo. Multe animale sunt bolnave, iar mortalitatea în rândul lor este ridicată.

Citeşte şi Moment ZDROBITOR. O girafă îşi ia ADIO de la îngrijitorul său aflat pe moarte FOTO

9. Grădina Zoologică din Mumbai, India

Este cunoscută prin spaţiile foarte mici şi murdare în care sunt obligate să vieţuiască animalele, aceasta fiind principala cauză a mortalităţii în această grădină zoologică. Au fost cazuri incredibile când diverse animale, mai ales antilopele, au fost atacate şi rănite de câinii vagabonzi. Conducerea grădinii zoologice are ambiţia de a realiza aici cea mai mare colecţie de animale împăiate din lume, vieţuitoarele care mor fiind duse în atelierul de taxidermie.

8. Grădina Zoologică din Gizeh, Egipt

Washington Post scria că aici au loc „decese suspecte ale animalelor”. O girafă de trei ani a murit încurcată în nişte cabluri, într-o singură noapte a fost raportată moartea a trei urşi negri, iar mai multe cămile au fost ucise chiar de îngrijitori, pentru carnea lor. Protestele împotriva cruzimii faţă de animale, ale studenţilor Universităţii din Cairo, aflate în apropiere, au fost înăbuşite de poliţie cu arme de foc şi gaze lacrimogene.

Citeşte şi Singurul cimpanzeu de la Zoo Băneasa a MURIT

7. Grădina Zoologică din Kiev, Ucraina

Este o altă grădină cu un număr record de animale moarte, potrivit Fox News. Grădina Zoologică din capitala Ucrainei este foarte murdară, iar animalele de aici mor ca urmare a malnutriţiei şi a lipsei de îngrijire medicală. Situaţia a devenit tragică în ultimele decenii, după destrămarea URSS, iar fondurile venite din străinătate pentru hrana animalelor au fost deturnate de diferitele conduceri. Mai multe organizaţii au militat pentru închiderea acestei grădini, însă până acum au făcut-o fără succes. În 2008 au murit 51 de animale aici, iar alte morţi controversate s-au consemnat în 2010, când au murit un elefant de 39 de ani (pe 26 aprilie), o cămilă (26 mai) şi un bizon (31 mai), toate cele trei animale fiind otrăvite.

6. Grădina Zoologică din San Antonio (Texas), SUA

Conducerea este cercetată pentri încălcarea legii privind animalele pe cale de dispariţie, din cauza tratamentului aplicat lui Lucky, o elefănţică ţinut izolat şi în condiţii deplorabile de locuit. Partenerul de viaţă al lui Lucky a murit în urmă cu patru ani, iar de atunci ea este ţinută izolată, deşi ar fi trebuit să fie lăsată să interacţioneze cu alţi elefanţi. Nu este prima oară când această grădină zoologică face obiectul unor investigaţii privitoare la rele tratamente aplicate animalelor.

5. Gelkand Park, kurdistanul irakian

Considerată una dintre cele mai „inumană” din lume, a fost închisă pe 22 ianuarie 2014. Cuştile mici şi murdare erau nesigure atât pentru animale, cât şi pentru vizitatori. Sub presiunea mai multor organizaţii internaţionale activitatea aici a fost oprită pentru aproximativ un an, timp în care animalele au fost mutate la Erbil, într-o grădină zoologică mai mare, unde, promite directorul Nazar Omer, vor avea parte de condiţii incomparabil mai bune.

4. Grădina Zoologică Pădurea Animalelor Sălbatice, Shenyang, China

Timp de mulţi ani această grădină zoologică a fost în centrul scandalurilor, cel mai amplu fiind cel din 2009-2010, când 11 tigri siberieni au murit de foame. În medie, un tigru are nevoie de 20 kg carne de vită pe zi, în timp ce la Shenyang ei au fost hrăniţi timp de doi ani numai cu oase de pui. În plus, cuştile erau mici şi murdare şi nu îi protejau de intemperiile climatice. Tigri siberieni nu sunt însă singurele animale care au murit aici, decese suspecte fiind constatate la două cămile, doi struţi, un leu, un lup, un câine enot, un macac, un câine dalmaţian, un iac, un cal Przewalski, o antilopă Springbok şi un emu. De asemenea, au dispărut fără nicio explicaţie, un urs brun, un macac, două cămile şi o barză.

3. Grădina Zoologică din Oradea, România

A ajuns în presa internaţională în urmă cu câţiva ani, din cauza mizeriei de aici, Daily Mail deplângând soarta celor 14 lei care se aflau pe moarte şi pe care autorităţile deciseseră să-i împuşte, din cauză că sunt prea slăbiţi şi nu se mai pot plimba. Îngrijitorii au fost acuzaţi că nu au hrănit animalele, însă aceştia s-au apărat spunând că nu au bani pentru mâncare şi nici pentru înlocuirea cuştilor prea mici. Povestea i-a impresionat pe iubitorii de animale din lumea întreagă şi s-au trimis donaţii în valoare de aproape 220.000 dolari pentru salvarea leilor. Între timp ei au fost mutaţi la Londra, dar trei dintre ei nu au supravieţuit. Ca urmare a relocării animalelor, împotriva managerului de la Zoo Oradea a început o acţiune de răspundere patrimonială.

Citeşte şi Comisia pentru Agricultură a respins interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ

2. Grădina Zoologică din Dhaka, Bangladesh

A fost închisă temporar în 2009, din cauza numărului mare de decese suspecte înregistrate în rândul animalelor. Aproximativ 20 de animale au murit din cauza neglijenţei şi a condiţiilor insalubre de habitat, potrivit thedailystar.com. De remarcat că grădina zoologică avea un singur medic veterinar şi peste 2.100 de animale. Grădina este amplasată într-un cartier sărac al capitalei, iar un oficial susţinea că locuitorii din mahalale sperie în mod voit animalele. În ciuda acestor aspecte, grădina zoologică funcţionează şi are aproximativ 10.000 de vizitatori în fiecare zi.

1. Grădina Zoologică din Phenian, Coreea de Nord

A fost intens criticată de Lonely Planet şi Asia Times. Ghidul de călătorii Lonely Planet descrie astfel locul: „Deprimant şi neinspirat, cel mai bine ar fi să-l evitaţi”. Mai mult, Asia Times a publicat un reportaj şocant, Fighting Animals, în care sunt înfăţişate animale luptându-se în cuşti, de multe ori până la moarte. S-a vorbit atunci că îngrijitorii au fost complici cu echipa de filmare şi au pus intenţionat specii diferite în aceeaşi cuşcă, îndemnându-le să se lupte, dar nimic nu a fost demonstrat în acest caz, iar pe retina telespectatorilor au rămas impregnate groaznicele imagini.