Animalul rar care nu ar fi trebuit să trăiască în România. A fost adus de Ceaușescu pentru a fi vânat FOTO

Istoria animalelor și cum au ajuns ele să trăiască în anumite zone este foarte interesantă și de multe ori presărată cu picanterii. De multe ori un animal a fost a fost mutat în alte țări cu scopul de a fi aclimatizat, însă motivele pentru care s-au luat astfel de decizii sunt cât se poate de diverse. Acesta este și cazul muflonului, care a ajuns în România din ordinul celui mai controversat om politic din istoria țării.

18 feb. 2023, 09:33

De-a lungul timpului diverse specii de animale au fost mutate dintr-o regiune în alta sau dintr-o țară în alta din diverse motive. Muflonul sau oaia sălbatică nu se găsea pe teritoriul României, iar motivul pentru care a fost adus aici este unul cât se poate de surprinzător. Totul a pornit de la dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, care era pasionat de vânătoare și, mai ales, de trofee. Acesta a aflat de valoarea de trofeu a coarnelor de muflon, motiv pentru care a cerut ca acest animal să fie adus în România și aclimatizat aici. Nu a fost un proces extrem de dificil, deoarece muflonul este destul de asemănător cu berbecul.

Citește și: FOTO: Imagini horror din magazinele Lidl. ANPC a închis 38 dintr-un foc, în România 

„Oaia sălbatică” se găsește în prezent în special în America de Sud, dar există câteva exemplare „rătăcite” și în zona Mării Mediterane, în Sicilia și Sardinia. În România, la ordinul direct a lui Ceaușescu, în Dobrogrea a fost creată o rezervație de mufloni. Acest lucru se întâmpla în jurul anilor 80.

Rezervația creată de Nicolae Ceaușescu este localizată în satul Negureni, de lângă comuna Băneasa. „Tărâmul mufonilor”, situat în apropiere de granița cu Bulgaria, are 300 de hectare și adăpstește 65 de exemplare, conform observatornews.ro. Se pare că exemplarele de la noi din țară au fost aduse din Italia pentru a popula rezervația de vânătoare, conform informațiilor oferite de îngrijitori.

Mai există astăzi mufloni în România?

La zeci de ani distanță, muflonii au devenit români 100% și s-au aclimatizat. De ei se ocupă angajații Ocolului Silvic Băneasa. Cu toate că Ceaușescu nu mai există, aceștia sunt crescuți cu același scop, acela de a fi vânați. Sezonul destinat acestui sport se desfășoară între 15 septembrie și 15 decembrie, iar vânătorii se bat pentru a pune mâna pe coarnele muflonilor, care sunt extrem de valoroase. Și în Capitală există oi sălbatice, însă nu sunt destinate vânătorii, ci își fac veacul în Grădina Zoologică de la Băneasa.

În sezonul de vânătoare, cânarea unui muflon costă 2000 de euro, iar cei care vor sa ia coarnele, adică trofeul acasă trebuie sa mai plătească 3000 de euro.

Muflonul este strămoșul oii domestice și atinge greutatea de 50 de kilograme, în timp ce corpul lui are o lungime de 1,1-1,3 metri. Este un animal agil care este capabil de salturi de până la 2 metri înălțime și 3-4 metri lungime. Muflonul are simțuri foarte bune. Aspectul general al muflonului este asemănător cu cel al berbecului. Masculul are coarne inelate, puternice și răsucite.

Citește și: Petre Daea: Nu e cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne plac produsele pe care le putem realiza în România