Petre Daea: Nu e cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne plac produsele pe care le putem realiza în România

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că “nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii”, precizând că românilor nu le plac nici greierii, nici lăcustele, ci produsele pe care le putem realiza în România”.

17 feb. 2023, 13:48
Petre Daea: Nu e cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne plac produsele pe care le putem realiza în România

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că dintr-un camion de lăcuste nu poate fi obţinută nici măcat o lingură de făină, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că pentru o pâine e necesar un vagon de lăcuste.

“Sunt consecvent în ceea ce spun şi ceea ce fac. Trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp. Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii. Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a declarat ministrul Agriculturii, al Prima TV.

Citește și: Petre Daea apără vaca: ”Este specia care trece prin mari greutăți. Acest animal trebuie protejat și sprijinit”

Întrebat dacă greierii și lăcustele reprezintă o soluție pentru alimentaţie, având în vedere că există un dezechilibru major între numărul oamenilor şi resursele pe care le are planeta, Petre Daea a răspuns: ”Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”.

Întrebat dacă la el vine un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri, ce le transmite acestora, ministrul Agriculturii a răspuns: “Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Citește și: Petre Daea, despre larvele de gândac de bălegar, aprobate de UE pe lista alimentelor: „Noi ştim ce mâncăm. Lăsaţi insectele în insectar”

Ministrul Petre Daea a mai spus că România va rămâne o ţară producătoare şi exportatoare de cereale.
“România a fost, este şi va rămâne o ţară producătoare de cereale şi exportă de fiecare dată, chiar în condiţiile anului acesta extrem de greu din punct de vedere climatic, Romănia a fost capabilă şi este capabilă să-şi realizeze necesarul de consum şi excedent pentru export. Sunt date condiţiile pedoclimatice pe care le avem şi pe care trebuie să le valorificăm. Iar isteţimea, pregătirea şi dotarea tehnică a fermierilor ne dau această posibilitate. Din acest punct de vedere, Romănia va rămâne un exportator net de cereale pe piaţa externă”, a mai transmis Petre Daea, citat de news.ro.