Animalul de companie care te poate îmbolnăvi grav. Boala rară care face victime la granița României

O nouă epidemie a apărut în Europa, iar de la sfârșitul anului trecut răspândirea ei s-a accelerat. Cinci cazuri mortale au fost înregistrate în Ungaria, țară aflată la granița cu România.

12 mart. 2024, 11:27
Animalul de companie care te poate îmbolnăvi grav. Boala rară care face victime la granița României

O infecție bacteriană, prezentă în multe țări europene, a făcut deja câteva victime în Ungaria. Este o boală febrilă de care trebuie să te ferești, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, citată de newsweek.ro.

Psitacoza, o infecție bacteriană cunoscută și sub numele de febra papagalică, este în majoritatea cazurilor o boală ușoară, cu dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane, după o perioadă de latență de 5-14 zile. Studiile au arătat că această boală se transmite rar de la o persoană la alta. Doar că în ultimul an boala s-a răspândit și între persoane.

Deși boala se transmite prin mușcătura unei păsări bolnave sau prin contactul cu ciocul acesteia, în ultima perioadă au fost raportate tot mai multe cazuri în care persoana infectată nu a călătorit sau nu a intrat în contact cu păsări sălbatice.

Citește și: Părintele Pimen Vlad șterge pe jos cu românii care au animale de companie! „Au ajuns să aibă doi câini, două mâţe în casă şi 10 avorturi”

De anul trecut, 18 cazuri confirmate au fost raportate în Austria, iar în Germania au fost diagnosticate 19 cazuri de febră papagayla, dintre care 16 au fost spitalizate. Dintre cei peste 20 de pacienți din Danemarca, 15 au fost spitalizați cu complicații de pneumonie, iar patru au murit din cauza bolii.

Citește și: Micul comerț tradițional de animale s-a digitalizat, de nevoie, după restricțiile impuse de ANSVSA. Anunțurile au împânzit internetul: „Vând raţe, miei, iezi, capre, telemea, ouă, slănină afumată, vin, pălincă şi vişinată“

În Suedia, cei 26 de pacienți înregistrați la sfârșitul anului 2023 au crescut cu 13 în acest an, în timp ce în Țările de Jos numărul de cazuri a ajuns la 21 la sfârșitul lunii februarie. A existat și un deces.

Majoritatea acestor pacienți au intrat în contact cu păsări sălbatice sau domestice de companie. OMS face apel la deținătorii de păsări să evite supraaglomerarea în cuști, să le păstreze curate și să aibă grijă la igienă.