Micul comerț tradițional de animale s-a digitalizat, de nevoie, după restricțiile impuse de ANSVSA. Anunțurile au împânzit internetul: „Vând raţe, miei, iezi, capre, telemea, ouă, slănină afumată, vin, pălincă şi vişinată“

După ce pesta porcină africană a blocat comerțul de porci în târguri în urmă cu șapte ani, acum ANSVSA a interzis orice fel de comerț cu animale și păsări în târguri și oboare din cauza gripei aviare. În acest context, micii producători au trebuit să găsească o nouă cale de a-și vinde produsele, și s-au îndreptat spre comerțul online, în speranța că vor scăpa de controale.

22 feb. 2024, 18:05
Micul comerț tradițional de animale s-a digitalizat, de nevoie, după restricțiile impuse de ANSVSA. Anunțurile au împânzit internetul: „Vând raţe, miei, iezi, capre, telemea, ouă, slănină afumată, vin, pălincă şi vişinată“
Comerț cu animale pe OLX și Facebook

Comerțul micilor producători cu animale s-a mutat în online, pe platforme precum OLX sau Facebook.

„Vând două oi fătate şi două oi nefătate”, „vând raţe de casă, generaţia 2023”, „vând iepuroaică Uriaş de Trasilvania”, „vând iepuroi Uriaş German”, „vând gâşte grase”, „vând capră bine întreţinută”, „vând ţap Alpin Francez” sau „vând berbecuţ bucălău”, sunt doar o parte dintre cele 800 de anunțuri de acest fel de pe platforma OLX, care s-a transformat în ultima perioadă într-un târg de animale, după ce piețele și târgurile s-au închis.

Citește și: Când trebuie sacrificați mieii de Paște. Animalele ajung anul acesta la greutăți record

Animale pot fi cumpărate și de pe rețelele sociale, chiar de pe paginile personale ale crescătorilor. Micul comerț tradițional s-a digitalizat, transformând astfel rețelele sociale în locuri nu doar pentru a împărătăși poze și gânduri cu familia și apropiații, ci și pentru a cumpăra animale.

Pe Facebook, pe un grup destinat discuțiilor despre iepuri, se găsesc anunțuri precum: „vând iepuroaică gestantă cu certificat, tatuată”. Într-un grup din Pașcani, cineva oferă rațe la 60 de lei/bucata. O altă persoană de pe Anunțuri Sascut vinde „raţe leşeşti, miei, iezi, capre, ovine, telemea, ouă de ţară, slănină afumată, vin, pălincă şi vişinată”.

Citește și: PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc pe 16 și 17 Martie la ROMEXPO în Pavilionul Central

„În Dâmboviţa, directorul DSVSA (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – n. red.), Tolea, a închis pieţele de patru luni. Eu trebuie să găsesc alte căi să vând. Pe OLX vând prin firmă, garantez pentru tot, am vaccinuri la animale, lumea mă caută, îmi lasă recenzii bune. Nu putem toţi românii să stăm într-un picior, să acceptăm chestii politice şi să aşteptăm la colţul străzii, că nu merge, credeţi-mă!”, spune Marian, proprietarul unei mici ferme de lângă Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, potrivit zf.ro.