Anis Naccache a murit la Damasc. Fosta mână dreaptă a teroristului Carlos Şacalul avea coronavirus

Libanezul Anis Naccache, celebru prin rolul pe care l-a jucat în terorismul internaţional în anii '70, a murit luni, la Damasc din cauza covid-19, după ce a fost internat la Terapie Intensivă, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana, relatează AFP.

22 feb. 2021, 19:16
Anis Naccache a murit la Damasc. Fosta mână dreaptă a teroristului Carlos Şacalul avea coronavirus
Anis Naccache a murit la Damasc

Anis Naccache a murit la Damasc. Prezentat de către Sana drept un ”activist şi politolog”, Naccache este considerat mâna dreaptă a lui Carlos Şacalul, o figură a terorismului internaţional în anii ’70 şi ’80, care ispăşeşte o pedeapsă la închisoare pe viaţă în Franţa.

Postul de ştiri panarab Al-Mayadeen, unde era primit adesea ca şi comentator, a anunţat că trupul acestuia urmează să fie transferat marţi la Beirut, penttu a fi înmormântat.

Un fost activist de stânga, care a aderat în adolescenţă la mişcarea palestiniană Fatah din Liban, a luptat împotriva forţelor israeliene în Războiul Civil libanez (1975-1990).

Citeşte şi: Explozie puternică în sudul Libanului, într-o clădire aparţinând Hezbollah

Anis Naccache a murit la Damasc

Împreună cu Carlos, pe adevăratul său nume Illich Ramirez Sanchez, el a participat în 1975 la luarea de ostatici a unor miniştri din ţări cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), la Viena, planificată de către gruparea palestiniană ”Septembrie Negru”. În această operaţiune, comandoul a ucis trei persoane înainte să ia 70 de persoane ostatice, inclusiv 11 miniştri, notează News.ro.

Anis Naccache a fost condamnat în 1980 la închisoare pe viaţă, în urma unei tenatative de asasinare eşuate, în apropiere de Paris, a lui Shapour Bakhtiar, ultimul premier al şahului Iranului. Doi francezi, inclusiv un poliţist, au fost ucişi în acest atac.

Naccache, al cărui caz s-a aflat timp de zece ani în centrul unui conflict între Paris şi Teheran, a fost graţiat în 1990 de către preşedintele François Mitterrand şi expulzat în Iran.

Citeşte şi: Beirutul, lovit de o nouă tragedie. Incendiu de proporţii în capitala Libanului

În ultimii ani el era invitat cu regularitate drept comentator pe platorui ale unor televiziuni proiraniene, precum postul Al-Manar al mişcării şiite libaneze Hazbollah sau postul Al-Mayadeen.

Cunoscut prin susţinerea sa a regimului lui Bashar al-Assad, Naccache ”a jucat până la mijlocul anilor ’90, un rol important în coordonarea între conducerea Revoluţiei palestiniene şi a Revoluţiei islamică din Iran”, aminteşte Sana.