ANKARA: 230 de OFIŢERI turci condamnaţi pentru COMPLOT împotriva premierului Erdogan au fost ELIBERAŢI

Un tribunal turc a ordonat joi eliberarea celor 230 de ofiţeri condamnaţi pentru complot în vederea înlăturării de la putere a premierului Recep Tayyip Erdogan, la o zi după ce Curtea Constituţională a decis că procesul lor a fost greşit, informează Reuters.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 17:06
ANKARA: 230 de OFIŢERI turci condamnaţi pentru COMPLOT împotriva premierului Erdogan au fost ELIBERAŢI

Soţia unuia dintre ofiţerii superiori condamnaţi, care a ispăşit patru ani de închisoare, a afirmat că eliberarea soţului său este o ‘bucurie dulce-amară’ şi că ofiţerii vor ‘continua să lupte pentru ţară’ după eliberarea lor.

Avocatul apărării a declarat că ofiţerii urmează să fie eliberaţi în următoarele ore.

Membrii Curţii Constituţionale au decis miercuri, în unanimitate, că drepturile ofiţerilor au fost încălcate prin manipularea probelor digitale şi prin refuzul de a se accepta mărturiile a doi foşti importanţi comandanţi militari aşa cum ceruseră avocaţii apărării.

Citeşte şi Scandal URIAŞ în Turcia. Un SEX TAPE cu premierul Erdogan şi o fostă MISS închide reţelele de socializare

Procesul desfăşurat pe o perioadă de doi ani, din 2010 până în 2012, a marcat un punct de cotitură în acţiunile premierului Erdogan de a controla o armată care timp de decenii a dominat scena politică. Criticii l-au acuzat atunci pe Erdogan că se foloseşte de tribunale pentru a conduce o ‘vânătoare de vrăjitoare’ împotriva generalilor.

Cu toate acestea, premierul Erdogan s-a declarat deschis la începutul acestui an ideii de rejudecare a ofiţerilor după ce oficiali au sugerat că dovezi ar fi fost manipulate de un important cleric islamic care şi-a folosit influenţa în poliţie şi justiţie pentru a-l ajuta pe Erdogan să reducă puterile armatei, notează Reuters.