ANM anunţă cod portocaliu de ninsori şi viscol în 22 de județe. Harta zonelor vizate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de cod portocaliu de vânt puternic și viscol, valabilă în zonele montane din 22 de județe din țară.

19 feb. 2023, 11:20
ANM anunţă cod portocaliu de ninsori şi viscol în 22 de județe. Harta zonelor vizate
ANM anunţă cod portocaliu de ninsori şi viscol în 22 de județe. Harta zonelor vizate

ANM anunţă cod portocaliu de ninsori şi viscol în 22 de județe.  Potrivit Administraţiei Naţională de Meteorologie, sunt vizate zonele montane, la altitudini de peste 1.700 de metri, din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Covasna, Harghita, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț și Suceava.

Citeşte şi: Furtuna „Otto” lovește România! Rafalele de vânt și ploile torențiale ar putea să măture tot în jurul lor

Astfel, în aceste zone vor fi perioade în care vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110-130 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate redusă semnificativ. De asemenea, pe parcursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și prin acumulare cantitățile vor depăși 20-25 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.

Avertizarea este în vigoare de duminică, de la ora 11:00, până miercuri, la ora 2:00.

Tot până miercuri, la ora 8:00, este în vigoare o avertizare de cod galben de intensificări ale vântului în zonele montane la altitudini de peste 1.500 de metri.

Citeşte şi: Accuweather anunţă zăpezi în martie 2023 în România! Când se întoarce iarna în București

O altă avertizare de cod galben de vânt, valabilă până luni, la ora 20:00, vizează Transilvania și vestul și sud-vestul Olteniei, unde temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55-65 km / h, iar în zona județelor Brașov și Covasna, de 75-85 km / h.

Altfel, pe parcursul zilei de duminică, la altitudini sub 1.700 m vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15-20 l / mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.