Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a demisionat. „A fost o onoare să reprezint această țară minunată, pe voi toți, în lume”, spune Baerbock în mesajul postat luni seară. „O lume care cu siguranță nu e ușoară. Plină de crize, dar totuși frumoasă.” Mesajul este însoțit de textul simplu: „A fost o onoare”.
Îmbrăcată într-o rochie albastru regal, cu care a atras recent atenția presei, și purtând pantofi cu toc, Baerbock apare așezată pe scările unui avion, sugerând simbolic plecarea din funcție. Urmează o galerie foto animată cu momente din cariera ei: întâlniri cu lideri internaționali, printre care și președintele Zelenski în Ucraina, participări la summituri ONU, momente din timpul liber – inclusiv jucând fotbal în pantofi cu toc – și colaborări cu alți miniștri de externe.
Fanii și susținătorii săi nu au întârziat să reacționeze. Comentariile abundă în mulțumiri și apreciere: „Mulțumim pentru munca ta pasionată în slujba țării”, a scris un utilizator. Altul a remarcat: „Trei ani și jumătate de politică externă feministă – ne vei lipsi.” Un alt mesaj spune: „Mulțumim pentru efortul depus pentru pace, pentru lume și pentru femei. Sper să te mai vedem în politica germană.”
Totuși, nu lipsesc nici criticile. „Ciao – și să nu te mai vedem vreodată”, a comentat un internaut. „În sfârșit nu mai are nimic de spus”, a adăugat altul.
În ciuda retragerii din funcție, cariera internațională a lui Baerbock nu se încheie aici. Potrivit informațiilor din cercurile apropiate, ea se va muta la New York împreună cu fiicele sale, urmând să preia un nou rol în cadrul Națiunilor Unite.
Cutremur politic în Germania. Friedrich Merz nu a fost confirmat în funcția de cancelar de către parlamentul german
Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate și figură importantă, la acest moment, a conservatorismului german, a suferit marți un eșec notabil în încercarea sa de a deveni noul cancelar al Germaniei.
În cadrul unui vot esențial în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) Merz nu a reușit să obțină majoritatea absolută necesară pentru a prelua funcția de conducere a executivului german.
Acest rezultat reprezintă un obstacol semnificativ pentru coaliția pe care CDU-CSU a încercat să o formeze cu Partidul Social-Democrat (SPD), aflat mai spre centru-stânga pe scena politică.
Merz avea nevoie de 316 voturi în favoare pentru a fi ales, dar a obținut doar 310. Sesiunea este momentan amânată pentru ca grupurile politice să se poată consulta cu privire la următorii pași.
În urma votului din Bundestag, Constituția germană oferă o fereastră de 14 zile în care parlamentarii pot organiza noi runde de negocieri și voturi pentru a desemna un cancelar.
În această perioadă, Friedrich Merz poate fi propus din nou, dacă reușește să atragă sprijin suplimentar, însă este de asemenea posibil ca un alt candidat, fie din interiorul coaliției, fie din afara acesteia, să fie luat în considerare.
Eșecul votului de marți nu marchează doar o lovitură personală pentru Merz, ci și o perioadă de incertitudine politică pentru Germania.